Weer contact met vijf vermiste Nederlanders in Slovenië, enkelen nog onbereikbaar
De door het noodweer vermiste Nederlanders in Slovenië zijn terecht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het contact heeft gehad met de vijf vermiste Nederlanders.
Wel zegt een woordvoerder van het ministerie dat er nog contact wordt gezocht met enkele andere Nederlanders in Slovenië, om hoeveel mensen het gaat wil Buitenlandse Zaken niet zeggen.
Door de hevige regenval kampt Slovenië met overstromingen en worden campings ontruimd. Het ministerie benadrukt dat het lastig is om contact te leggen omdat de communicatieverbindingen ernstig zijn verstoord.
Gisteren werd al bekend dat drie mensen zijn omgekomen, onder wie twee Nederlanders. Vandaag werd bekend dat er nog een vierde dodelijk slachtoffer, een Sloveen, is gevonden.
Camping compleet verwoest
Vanwege de overstromingen moesten ook zo'n 400 Nederlanders van een camping worden geëvacueerd. "Toen was de boodschap: wegwezen", zegt Jeroen Dera over het moment dat er rond 22.30 uur werd aangeklopt bij zijn accommodatie. Hij verbleef met zijn gezin op een camping bij de grens met Kroatië.
Politiewagens hebben vakantiegangers begeleid naar het nabijgelegen stadje Brezice. "Daar hebben we op een parkeerplaats tot 06.00 uur in de auto gezeten." Inmiddels is hun camping weer open en mogen de evacués terug.
Van een andere camping, Menina, werden gisteren 60 Nederlanders met een helikopter weggehaald. Deze camping is "compleet verwoest" en blijft daarom voorlopig gesloten, schrijft het team in een mail aan de gasten. "Als je een reservering hebt voor de komende dagen, weken of maanden, beschouw deze alsjeblieft als geannuleerd."
Dit zijn foto's die gasten op twee campings hebben gemaakt:
Rivieren in vooral het noorden, midden en oosten van het land zijn buiten hun oevers getreden, waardoor sommige dorpen onder water staan. Het water uit de rivieren die gisteren volledig overstroomden, trekt zich terug, maar dat gaat langzaam.
Ondertussen stijgt het waterpeil in de rivieren in het zuiden van het land. De rivier Krka zal vandaag waarschijnlijk op verschillende plekken overstromen, melden de Sloveense autoriteiten.
Het is niet bekend hoeveel landgenoten er totaal in Slovenië zijn omdat er vrij kan worden gereisd naar het EU-land. ACSI Kampeerreizen heeft contact met de meeste klanten in Slovenië. "Bij de kleinere campings proberen we nog om contact te krijgen met een deel van onze klanten", zegt manager Pieter Melieste.
De evacuaties verlopen over het algemeen redelijk gecoördineerd, zegt Melieste. "De lokale bevolking deelt voedsel en dekens uit. Wel is het natuurlijk buitengewoon vervelend als je de nacht moet doorbrengen in een sporthal."
Een overzicht van de schade en de overlast:
Hulpdiensten, die vannacht doorwerkten, kregen bijna 4000 telefoontjes van mensen in nood. Tientallen Nederlanders hebben contact opgenomen met de ANWB Alarmcentrale met vragen over het vergoeden van weggespoelde tenten en elektrische fietsen, zegt een ANWB-woordvoerder.
Omgekomen Nederlanders
De twee Nederlanders waarvan gisteren bekend werd dat ze zijn omgekomen, zijn mannen van 52 en 20 jaar uit Gouda. Zij maakten een tocht op de berg Veliki Draski. Het gaat om een vader en een zoon, zegt een woordvoerder van de Sloveense organisatie GRZS, die de reddingsoperatie coördineerde, tegen de NOS. Hoe de twee zijn omgekomen, wordt nog onderzocht door de politie.
GRZS kreeg donderdagavond rond 20.00 uur een telefoontje via 112, zegt de woordvoerder. Er werd besloten om twee reddingsteams in te zetten. Aanknopingspunt daarbij waren foto's die de vermisten naar familie hadden gestuurd. Al snel werd de auto van de mannen gevonden, waarna de zoektocht werd voortgezet in het omliggende berggebied.
Rond 01.00 uur werden de twee mannen gevonden op een steil terrein, zegt de woordvoerder. "Helaas waren ze allebei bezweken aan hun verwondingen." Vervolgens moesten de reddingsteams zich weer terugtrekken in het dal "vanwege het onweer en de gevaarlijke omstandigheden". In de ochtend werden de twee lichamen uiteindelijk naar beneden gebracht.
Toch weer de bergen in
De GRZS was ook nog een betrokken bij de nachtelijke redding van een andere Nederlander, een jongeman die tijdens een bergwandeling was overvallen door het noodweer. Toen reddingswerkers hem ondanks de zware regen en harde wind bereikten, bleek hij onderkoeld maar verder ongedeerd.
Na te zijn bijgekomen, ging de man de volgende dag weer de bergen in en kwam opnieuw vast te zitten, in een berghut op 2 kilometer hoogte. Volgens de woordvoerder is hij daar momenteel veilig en zullen reddingswerkers zodra het weer het toelaat opnieuw proberen om bij hem te komen.