NOS Nieuws

Russische tanker aangevallen door zeedrone in Zwarte Zee

In de Zwarte Zee is vannacht dicht bij de Krim-brug een Russische tanker beschadigd geraakt. Volgens Russische autoriteiten is de olie- en chemicaliëntanker aangevallen door een Oekraïense drone.

Op een video die door een Oekraïense tv-zender is verspreid is te zien hoe een zeedrone op het schip afvaart en aan de achterzijde raakt:

Aanval op Russische tanker gefilmd vanaf zeedrone

Gisteren werd een Russische oorlogsschip in de Zwarte Zeehaven Novorossiejsk op eenzelfde manier geraakt.

Een Russische reddingsdienst zegt tegen persbureau Tass dat de tanker licht beschadigd is geraakt. Hij is voor anker gegaan. De bemanning zou ongedeerd zijn.

Op sociale media gaat een audio-opname rond van wat radioverkeer tussen de tanker Sig en de wal zou zijn. Daarin wordt gezegd dat er water in de machinekamer staat, dat er hulp van een sleepboot moet komen en dat er geen lading aan boord is.

Een foto van wat de beschadigde stuurhut van de Sig zou zijn

De Sig was op weg naar de Straat van Kertsj, de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Over deze zeestraat loopt de Krimbrug tussen Rusland en de door Rusland bezette Krim.

Inwoners van de stad Kertsj hoorden vannacht meerdere explosies. In eerste instantie werd aan een aanval op de brug gedacht, die al twee keer door Oekraïne is bestookt. Er mocht even geen verkeer meer de brug op, maar dat besluit is later ingetrokken.

Waarschuwing

Oekraïne zwijgt over het incident. Het laat zich zelden uit over aanvallen op Russische doelen buiten de eigen grenzen.

Het Oekraïense ministerie van Defensie waarschuwde eerder dat vanaf 21 juli alle schepen die havens in Rusland of in door Rusland bezet gebied aandoen als militair doel kunnen worden beschouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl