Premier Abiy Achmed
NOS NieuwsAangepast

Ethiopië roept noodtoestand uit vanwege onrust in Amhara

De regering van Ethiopië heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dat volgt op een verzoek van het bestuur in de noordelijke regio Amhara om de orde te herstellen. Onder de noodtoestand kan de regering bijeenkomsten verbieden, mensen zonder reden oppakken en uitgaansverboden instellen.

Deze week braken in Amhara gevechten uit, onder meer bij het vliegveld van de stad Lalibela, tussen het regeringsleger en de lokale Fano-militie. Het is nog onduidelijk of de noodtoestand alleen is uitgeroepen voor Amhara of dat hij in heel Ethiopië van kracht is.

Het regiobestuur vroeg premier Abiy Ahmed in een brief om "gepaste maatregelen". De situatie zou steeds moeilijker worden en de gevechten zouden grote "economische, sociale en humanitaire" schade hebben veroorzaakt. Over slachtoffers is niets bekendgemaakt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de code voor reizen naar Amhara aangescherpt van geel naar oranje. Het advies is nu alleen naar de regio te gaan als dat strikt noodzakelijk is. De Amerikaanse ambassade riep landgenoten in Amhara gisteren al op om een schuilplaats op te zoeken.

Oorlog in Tigray

Sinds april is het onrustig in Amhara. De federale regering wilde de lokale strijdkrachten in alle regio's van het land ontwapenen, maar dat gebeurde uiteindelijk alleen in Amhara. Ook de Fano-militie die twee jaar geleden meevocht in de strijd tegen rebellen uit de naastgelegen regio Tigray moest de wapens inleveren. In die strijd werd in november een staakt-het-vuren bereikt.

Fano-strijders hielpen in 2021 bij het verdrijven van de rebellen uit Lalibela

Lalibela is een toeristische bestemming vanwege de rotskerken die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. Het vliegveld zou in handen zijn van Fano-strijders. Er vertrekken of landen geen vliegtuigen meer. In de stad Gondar zou gisteren nog hard gevochten zijn.

Ook zijn er berichten over Fano-wegversperringen en -hinderlagen en vluchtende vertegenwoordigers van de regering. Het internet is in delen van Amhara platgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl