De Fremantle Hightway komt aan bij de Eemshaven
NOS NieuwsAangepast

Uitgebrand vrachtschip onder oog van belangstellenden aangekomen in Eemshaven

Het uitgebrande autoschip Fremantle Highway is aangekomen in de Eemshaven in Noord-Groningen. Rond 13.30 uur werd het schip door een sleepboot de havenmond in gevaren. Hij ligt inmiddels afgemeerd aan een kade. Daar wordt bekeken wat er verder gaat gebeuren. "Uiterlijk 14 oktober moet hij weer weg zijn", zei burgemeester Bolding van gemeente Het Hogeland tegen de NOS.

De manoeuvres werden vanaf de kant gevolgd door enkele tientallen belangstellenden. Ze waren in de loop van de ochtend aangekomen om met verrekijkers de tocht over de Waddenzee te volgen. De kijkers verzamelden zich op de hoogste punten rond de haven voor het beste uitzicht: de zeedijk en een voetbrug over het havenspoor.

Het geblakerde schip maakt indruk op de toeschouwers. "Met de kijker kun je goed zien dat de zijkant behoorlijk gehavend is", zegt de een. "De mensen die ervan af zijn gesprongen moeten doodangsten hebben uitgestaan", vult een ander aan. "Zie hoe hoog het is, alsof je van een torenflat af springt."

Toeschouwers trokken naar de zeedijk en zagen daarvandaan goed de schade aan het schip:

Uitgebrand autoschip komt aan in Eemshaven

De reis begon vanmorgen om 05.00 uur vanaf de plek 16 kilometer boven Schiermonnikoog en Ameland waar het schip tijdelijk was geankerd. In konvooi met onder meer een schip van de Kustwacht en het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat werd koers gezet naar de Eemshaven. Daar moest het in verband met het slechte weer dat op komst was en het getij tegen de middag binnen zijn. Dat is gelukt.

Er is ook voor de Eemshaven gekozen omdat deze het dichtstbij was en er slechter weer op komst was. In de Eemshaven zijn ook brandweervoertuigen en een oliebestrijdingsteam aanwezig. "Er is niets gelekt, maar mocht het toch gebeuren, dan kun je in ieder geval zeer snel handelen", zei Carlo Eijkels van Rijkswaterstaat tegen de NOS. Bergingsexperts bleven aan boord om de situatie continu te monitoren.

Over het besluit om naar de Eemshaven te gaan is uitvoerig overleg geweest met onder meer de veiligheidsregio en de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het Havenschap Delfzijl en de gemeente Het Hogeland wilden de verzekering dat zij niet voor de kosten opdraaien als er iets misgaat. Die verzekering hebben we "zwart op wit" van de minister gekregen, zei burgemeester Bolding van Het Hogeland.

De afgemeerde Fremantle Highway

Omdat de taak van Rijkswaterstaat erop zit als het schip is afgemeerd, wil Rijkswaterstaat niet in detail ingaan op wat er vervolgens gebeurt. "Het ligt in de lijn der verwachting dat er inspecties gehouden worden en dat de berger gaat kijken hoe hij de lading van boord krijgt", zegt een woordvoerder. "Het is aan de eigenaar om te kijken wat hij er nog mee wil doen. Maar je kan je voorstellen dat als er zo'n brand heeft gewoed, daar niet heel veel meer van over is."

Aan boord waren volgens de vrachtbrief 3784 nieuwe auto's, waaronder bijna 500 elektrische. De Amerikaanse econoom Patrick Anderson berekende voor het vakblad Automotive News dat de schade van de vracht alleen al op zo'n 300 miljoen euro uitkomt.

De brand aan boord van de Fremantle Highway ontstond vorige week dinsdag aan het begin van de nacht. Vanwege de felheid van het vuur verlieten alle 23 bemanningsleden het schip. Een van hen kwam om het leven toen hij van grote hoogte in zee sprong, enkele anderen raakten gewond door de val of het inademen van rook. Alle gewonden hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten.

De Fremantle Highway wordt naar Eemshaven gesleept

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl