Lars Unnerstall
NOS Voetbal

Ondanks belangstelling blijft Unnerstall Twente trouw: 'Topdrie aanvallen'

  • Berthil Schabbink

    redacteur NOS Sport

  • Berthil Schabbink

    redacteur NOS Sport

Uffeln. In dat piepkleine Duitse dorpje zette Lars Unnerstall zijn eerste stapjes op een voetbalveld. Als spits, zowaar. Dat veranderde toen Lars twaalf werd. De keeper in zijn elftal moest afzwemmen, de langste in het elftal werd naar achter verwezen. Dat was Lars. En zo geschiedde.

Deze week tekende de nu 33-jarige Unnerstall, die vorig seizoen de meeste clean sheets (16) van alle eredivisiedoelmannen noteerde, een nieuw contract bij FC Twente (tot medio 2027). Daar zijn ze maar wat blij mee in Enschede. "Mijn gezin en ik vinden het prima zo, en we zijn aan iets moois bezig hier."

Interesse in de diensten Unnerstall was er genoeg. Hoe kan het ook anders. De doelman voegde zich de afgelopen twee jaar, nadat hij PSV had verruild voor FC Twente, in het rijtje van betrouwbaarste doelmannen van de eredivisie.

Eén wedstrijd daargelaten trouwens, geeft Unnerstall direct eerlijk toe. Eind februari bij Go Ahead Eagles (2-0) ging de goalie tweemaal de fout in. "Een mens is een mens", zegt hij er zelf over. "Belangrijk is dat je het daarna direct weer vergeet en doorgaat."

Lars Unnerstall baalt van zijn fout in het duel met Go Ahead Eagles

Dat deed Unnerstall, die zich nog tal van keren positief onderscheidde. "Er was veel interesse vanuit andere clubs", geeft de goalie openheid van zaken. "Maar mijn zaakwaarnemer en ik hebben gezegd dat we met FC Twente wilden praten. En daar kwamen we samen snel uit samen."

Waarom Twente? Het antwoord is vrij simpel: Unnerstall gedijt er prima. Unnerstall is down to earth. Toepasselijk genoeg koos hij er na zijn transfer naar FC Twente voor terug te keren naar Uffeln, een dorpje dat iets meer dan drieduizend inwoners telt.

"Wij vinden het allemaal harstikke fijn zo. Onze familie woont in de buurt en mijn vrouw kan gewoon aan het werk daar. Dat is me veel waard."

'Wat Ronaldo en Messi hebben, wil ik niet'

"En ik wil niet bekender worden dan ik nu ben", zegt de doelman lachend. Hij ziet vaak dat bekende voetballers waar dan ook belegerd worden door fans. "Ik wil gewoon rustig uit eten kunnen met mijn vrouw. Wat Cristiano Ronaldo of Lionel Messi hebben, wil ik absoluut niet."

Bij FC Twente heeft Unnerstall dromen te verwezenlijken. "Ik hoop dat we doorgaan met waar we mee bezig zijn. En ik hoop dat we de komende vier jaar nog een stapje omhoog kunnen zetten."

Topdrie

De doelman neemt zelfs de woorden "topdrie aanvallen" in de mond. "We gaan over een paar jaar wel zien of dat ons lukt. Maar daar wil je naartoe. Voor dit seizoen is het doel directe plaatsing voor een Europees toernooi."

En natuurlijk een plekje veroveren in de groepsfase van de Conference League. Afgelopen donderdag wonnen de Enschedeërs met een magere 1-0 van Hammarby. "We hadden onze kansen moeten afronden, het had al 2-0 kunnen staan voor rust. Dan reis je anders naar Zweden toe. We zijn aan het begin van het seizoen, bepaalde dingen moeten nog beter."

Nu wacht de wedstrijd in Stockholm. In het thuisduel zocht Hammarby, zesde in de Zweedse competitie, vooral fysiek de confrontatie met de Enschedeërs. Op het veld, dubbelzinnig genoeg. Unnerstall eindigt scherpzinnig: "We moeten ons niet laten verleiden om mee te gaan doen in opstootjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl