Baansprinters bereiden zich met 'gezonde twijfels' voor op 'Super-WK' in Glasgow
De WK baanwielrennen gaan vandaag van start in Glasgow, Schotland. In het Sir Chris Hoy-velodrome is Nederland vertegenwoordigd op tien van de elf onderdelen.
Voor het eerst zijn de wereldkampioenschappen van de verschillende disciplines binnen het wielrennen aan elkaar gekoppeld in dezelfde stad, resulterend in een zogeheten 'Super-WK'. Het baanwielrennen vindt plaats tot en met woensdag 9 augustus.
Bij de mannen hopen Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg orde op zaken te stellen in de teamsprint. Ze zijn al jaren dominant op het onderdeel, maar werd - na vier wereldtitels op rij - tijdens de vorige WK geklopt door Australië.
Hoogland heeft "gezonde twijfels" over zijn vorm. "Elke wedstrijd heb ik dat, uiteindelijk krijg je dat beter onder controle. Maar ik ben dé atleet om de knop om te zetten aan de start. Dan zit ik vol vuur, adrenaline en power. Dus daar heb ik vertrouwen in."
Bij de vorige WK veroverde Nederland vier gouden medailles:
Tijmen van Loon maakt sinds vorig jaar deel uit van de succesvolle sprintploeg, onder leiding van de Brit Mehdi Kordi. Met de nieuwe coach zegevierde het sprintteam dit jaar al op de EK in het Zwitserse Grenchen.
De koning van het koningsnummer
Lavreysen is daarnaast topfavoriet op twee individuele nummers: sprint en keirin. Op beide onderdelen draagt hij al jaren de regenboogtrui: hij won sprintgoud op de laatste vier WK's en greep de laatste drie jaar ook goud op de keirin.
Bovendien is Lavreysen regerend olympisch kampioen op de individuele sprint, het 'koningsnummer' van de wielerbaan.
Het vrouwelijke sprintteam bestaat uit Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw, Steffie van der Peet en Shanne Braspennincx. Laatstgenoemde is regerend olympisch kampioene op de keirin, maar ze verschijnt deze week niet op dit spectaculaire onderdeel. Braspennincx doet wel mee aan de 500 meter tijdrit. Van der Peet en Van der Wouw komen in actie op de keirin.
Laurine van Riessen slaat de WK in Glasgow over, zij maakte afgelopen maand bekend dat zij in verwachting is.
Duuronderdelen
Bij de afvalkoers zien we Matthijs Büchli, de partner van Van Riessen, in actie. Sinds de Olympische Spelen van Tokio ontwikkelt de voormalig sprintbom van de teamsprint zich als wegrenner. Na het rijden van onder meer de Scheldeprijs en de ZLM Tour rijdt hij op de WK de afvalkoers. In april bewees Büchli bij de Nations Cup al dat hij kan winnen op dit onderdeel.
Yoeri Havik gaat voor zijn medaillekansen op de puntenkoers. Havik stuntte vorig jaar met WK-goud op dit onderdeel. Op de koppelkoers combineert hij de krachten met Jan-Willem van Schip, ook vaak goed voor een verrassing.
Verder hoopt Roy Eefting, net als in 2019, om de prijzen mee te doen op de scratch. Vincent Hoppezak rijdt het traditioneel sterk bezette omnium.
Maike van der Duin gaat voor haar eerste wereldtitels op de scratch en omnium. De 21-jarige renster behaalde op de WK's van 2021 (scratch) en 2022 (omnium, scratch) al zilveren medailles. Van der Duin, die de Tour de France Femmes wegens ziekte moest missen, heeft ook nog de koppelkoers op haar programma. Die rijdt zij met Marit Raaijmakers, tevens de Nederlandse troef in de puntenkoers.
Dit is het schema van het baanwielrennen in de komende WK-week: