Marrit Steenbergen (rechts) met haar bronzen medaille op de 100 meter vrije slag
NOS Sport

Zwembond tevreden met drie WK-medailles: 'Goed tussenrapport, maar werk aan de winkel'

Het water van Fukuoka is de Nederlandse zwemmers goed bevallen. Met drie medailles, twee keer een vijfde plek, twaalf finaleplaatsen en een meerdere pr's keert bondscoach Mark Faber tevreden terug naar Nederland.

Met 361 dagen te gaan tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs ziet Faber duidelijk progressie ten opzichte van de WK in Boedapest een jaar geleden. "Toen hadden we negen finaleplaatsen en twee medailles. Los van het feit dat dat een post-olympisch jaar was, en dit een pre-olympisch jaar: hier was het niveau veel hoger."

Hoe deden de prominentste Nederlandse langebaanzwemmers het? Bondscoach Faber gaat ze een voor een langs.

Bondscoach Faber over zwemprestaties in Fukuoka: 'Goed rapport, hebben ons laten zien'

Arno Kamminga: zilver 100 meter schoolslag

Het was zilver, maar Kamminga's tweede plek op de 100 meter schoolslag voelde als goud. Weer een tweede plek, net als op de WK in Boedapest. "Dit belooft veel voor Parijs", zei de 27-jarige Katwijker na zijn race.

Kamminga had een moeizaam tweede half jaar van 2022. "Het was even allemaal te veel voor mij. Gelukkig heeft mijn lichaam op tijd een signaal afgegeven dat het voldoende was." Zijn trainingsweken gingen van 30 naar 5 uur en hij verloor veel spiermassa. Maar in Fukuoka stond hij weer tussen de wereldtop.

"Hij heeft zo'n rotjaar gehad, daar is alles al over gezegd", vertelt Faber. "Het is heel lekker dat je met zo'n resultaat het boek kunt dichtslaan en vooruit kunt kijken. Dat gaf enorm veel voldoening."

Is de oude Kamminga werkelijk weer terug? Faber: "Arno redde het bijvoorbeeld niet op de 200 meter schoolslag, maar dat was gezien zijn geschiedenis voorzien."

Tes Schouten en Marrit Steenbergen: brons 200m schoolslag en brons 100 meter vrije slag

"Ik zeg altijd gekscherend dat ik die schoolslagzwemmers aan mijn kont heb hangen", lacht Faber. "Ik vind het heel leuk om met ze te werken, het is wel een speciale slag. Het heeft een speciaal plekje in mijn hart."

Naast Kamminga werkt Faber ook met de 22-jarige Tes Schouten, die brons won op de 200 meter schoolslag. "Tes is een getalenteerde zwemmer."

En, vertelt Faber, zij is anders dan Kamminga niet continu bezig met zwemmen. "Tes is heel erg extern gericht, die komt het bad binnen en dan vindt ze het zwemmen fantastisch, maar als de deur van het zwembad dicht gaat is de wereld groter."

Faber roemt ook Marrit Steenbergen, 23 jaar oud, die naar brons zwom op de 100 meter vrije slag. Ze deed het in een persoonlijk record en bleef slechts twee honderdsten verwijderd van het Nederlands record van Femke Heemskerk.

"Beide meiden sluiten zich aan bij de wereldtop", ziet Faber. "Ze doen echt mee en ze groeien op een aantal nummers naar de medailles toe. Dat lijkt de ene keer beter dan de andere keer. Het is nog een beetje wiebelig, wat jong en onervaren. De ervaring die ze nu opdoen, is heel waardevol."

Handig een jaar voor de Spelen in Parijs, want "er komt toch meer spanning bij kijken, meer druk", legt Faber uit. "Dit keer was er ook echt sprake van verwachtingen. In Nederland denkt men: ze doen het wel even. Maar dit is een heel dicht veld en met een klein missertje sta je naast het podium."

Kira Toussaint: geen medailles

Niet alles was super in Fukuoka. "Er zijn altijd zwemmers die niet helemaal leveren wat je graag zou willen", zegt Faber. "Ze hebben niet allemaal een effen pad naar het toernooi: de een is geblesseerd, de ander wisselt van programma en daar zie je wat van terug in de resultaten."

Kira Toussaint strandde in de series op de 50 meter rugslag, nadat ze ook al de halve finales van de 100 meter rugslag niet door was gekomen. Toussaint: "Het was gewoon geen goede race."

WK-deceptie Toussaint: 'Heel erg teleurgesteld en verdrietig'

Toussaint traint sinds het WK kortebaan in april niet meer in de Verenigde Staten, maar besloot een nieuwe trainer dichter bij huis te zoeken in Spanje. De onrustige periode leverde mindere tijden op.

"Ik zie haar wel groeien", zegt Faber. "Ze heeft best een hele goede 100 rug gezwommen in de halve finales, maar uiteindelijk is het wel een beetje onder haar oude niveau. Ik hoop dat ze nu wat stabiliteit heeft in Spanje, een jaar lang normaal kan trainen en dat dat weer bijdraagt aan progressie."

Werd ook van het jonge talent Imani de Jong (21) misschien iets meer verwacht? "Zij is heel jong en zwom voor het eerst individueel op een grotemensenwereldkampioenschap", zegt Faber. "Ze kwam hier om te leren. En dan hoop je dat er pr's vallen, maar dat is helaas niet gelukt."

Estafetteteams: twee finaleplaatsen

Faber is te spreken over de estafetteploegen. "Ik heb onze estafette's goed mee zien doen bij de top-5, top-6, daar ben ik blij mee."

Is daar wel verbetering geboekt? "Honderd procent. Onze estafettes zijn allemaal sneller dan ze waren in Rome op het EK of in Boedapest op het WK vorig jaar", zegt Faber, waarbij dient te worden vermeld dat de gemengde estafette vorig jaar bij de WK in Boedapest brons won.

"Wat leuk is dat er nieuw bloed in zit. We hebben twee hele jonge meiden van 18 jaar meegenomen, Milou van Wijk en Janna van Kooten, die deden het fantastisch. Als je ziet dat zij groeien, geeft dat veel motivatie voor het komende jaar richting de Spelen."

Conclusie: 'Goed tussenrapport, maar werk aan de winkel'

Er zijn wel eens wat critici geweest die zich grote zorgen maakten om de staat van het Nederlandse zwemmen. Faber vindt dat overdreven. "We weten waar de pijnpunten liggen en dat we hard aan het werk zijn. We hebben nu echt progressie getoond ten opzichte van vorig jaar. Maar we hebben ook nog werk aan de winkel voor volgend jaar. En daar blijven we stoïcijns aan doorwerken."

"We hebben ons in een sterk internationaal veld laten zien. We zijn nog steeds een kleine speler, maar ik heb altijd wel de ambitie uitgesproken om het grootste kleine landje te zijn. Ik denk dat we aardig meedoen om die positie."

Na een korte vakantie begint de 50-jarige bondscoach op 21 augustus aan de voorbereidingen op de Spelen. "Dat wordt een grote lange sneltrein naar Parijs. We hebben nog een belangrijke tussenstop in Doha (WK in februari 2024, red.). Als we de focus houden, gaat het goed komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl