Generaal Abdourahamane Tiani bij zijn toespraak op de staatstelevisie
NOS Nieuws

Coupleider stapt naar voren als nieuwe leider Niger

In Niger heeft coupleider en generaal Abdourahamane Tiani zichzelf benoemd als de nieuwe leider van het West-Afrikaanse land. Militairen hadden woensdag onder zijn leiding de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum vastgezet.

Volgens de coupplegers was het afzetten van de president nodig vanwege het "slechte bestuur" en de "verslechterende veiligheidssituatie" in het land. Niger strijdt tegen militante groeperingen die de regio teisteren.

Op de staatstelevisie wierp Tiani zich op als president van een raad die moet toezien op de veiligheid van Niger. Net als eerder deze week vroeg hij aan buitenlandse machten om niet in te grijpen. "Ik vraag de partners van Niger om deze situatie te begrijpen en ons te voorzien van alle steun die we nog hebben."

Westen staat achter Bazoum

ECOWAS, de organisatie van West-Afrikaanse landen waarvan Niger deel uitmaakt, veroordeelt de coup. De organisatie houdt vandaag een noodoverleg over de situatie in het land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken liet eerder al weten dat het land de afgezette president Bazoum steunt. Hij riep de militairen dan ook op om Bazoum per direct vrij te laten. Ook de Europese Unie, de Verenigde Naties en Frankrijk spraken hun steun uit aan Bazoum, die sinds april 2021 aan de macht is.

Bazoum wordt in zijn presidentiele paleis vastgehouden. Hij zou fysiek en mentaal in orde zijn.

Niger heeft te maken gehad met meerdere coups sinds het land onafhankelijk werd van Frankrijk in 1960. De laatste poging was afgelopen maart.

In de hoofdstad Niamey gingen mensen een dag na de staatsgreep de straat op en werden gebouwen en auto's in brand gestoken:

Auto's en gebouwen in brand gestoken na staatsgreep in Niger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl