In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Dassenburcht legt treinverkeer Valkenburg-Heerlen wekenlang plat

Wie in augustus met het openbaar vervoer wil reizen tussen Valkenburg en Heerlen, zal de bus moeten pakken. Van 1 tot en met 25 augustus rijden er geen treinen op het traject, omdat er een dassenburcht geruimd moet worden.

De stoptrein op de zogenaamde Heuvellandlijn rijdt tijdens de werkzaamheden alleen tussen Maastricht en Valkenburg. Om ervoor te zorgen dat ook reizigers tussen Valkenburg en Heerlen op hun bestemming kunnen komen, zet Arriva bussen in. Reizigers moeten wel rekening houden met een langere reistijd van 15 tot 30 minuten. Dat meldt 1Limburg.

De dassenburcht ligt onder een hoog talud en dat is gevaarlijk, omdat dit verzakking van het spoor kan veroorzaken, vertelt een woordvoerder van ProRail. De spoorwegbeheerder is al begonnen met de voorbereidende maatregelen. Door struiken weg te halen en in het gebied te maaien, hopen ze de beschermde diersoort al zo veel mogelijk te verjagen.

Extra maatregelen

Daarnaast worden er kleppen voor de holen geplaatst, waardoor de dassen wel naar buiten kunnen, maar niet meer naar binnen. Tijdens de werkzaamheden in augustus wordt het spoor weggehaald, het talud verwijderd en de grond langzaam afgegraven om te zien of alle holtes leeg zijn. Daarna wordt alles weer dichtgemaakt en opgebouwd.

Zodra de treinen weer rijden, zal ProRail een kunstburcht plaatsen, speciaal voor de dassen die in dit talud zaten, omdat een ecoloog heeft vastgesteld dat zij niet goed overweg kunnen met de andere dassenfamilies in de buurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl