Wrakstukken van het gecrashte blusvliegtuig op Evia
NOS NieuwsAangepast

Blusvliegtuig neergestort op Griekse eiland Evia, piloten omgekomen

Op het Griekse eiland Evia is een blusvliegtuig neergestort dat betrokken was bij het blussen van bosbranden. Op beelden van de Griekse publieke omroep is te zien dat het toestel water loosde, mogelijk iets raakte en vervolgens hoogte verloor en crashte. De twee piloten zijn om het leven gekomen.

Zo was de crash te zien bij de omroep ERT. Let op, het zijn heftige beelden:

Reddingsteam blust en zoekt tussen de wrakstukken van gecrasht vliegtuig

Het lijkt erop dat het propellertoestel na de waterlozing een boom raakte en een onderdeel van de vleugel verloor. Van officiële zijde is nog niets gemeld over wat er precies is gebeurd.

De piloten waren mannen van 27 en 34 jaar, zegt de Griekse luchtmacht. Minister Dendias van Defensie heeft voor het leger drie dagen van rouw afgekondigd.

Piloot Christos Moulas (34) en co-piloot Periklis Stefanidis (27)

Het gecrashte vliegtuig was een Canadair CL-215 van de luchtmacht. Dat type vliegtuig, dat sinds de jaren 70 wordt gebruikt, kan zo'n 5500 liter water meenemen.

Brandhaard Evia

Het ongeluk gebeurde bij het gehucht Platanistos, niet ver van Karystos in het zuidoosten van Evia. Het gebied wordt sinds zondag geteisterd door bosbranden. Meerdere dorpen zijn geëvacueerd.

Vanwege de branden heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Evia aangescherpt, net als voor Rhodos en Corfu. Verspreid over Griekenland woeden tientallen zware bosbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl