In Barneveld, in de Gelderse Vallei, geldt al heel lang een vervoersverbod
NOS NieuwsAangepast

Vogelgriep in Biddinghuizen, 11.000 leghennen geruimd

Voor het eerst sinds januari is er vogelgriep op een commercieel bedrijf aangetroffen. Het is op een biologisch pluimveebedrijf in Biddinghuizen (provincie Flevoland) vastgesteld. Hierdoor moeten duizenden leghennen van het bedrijf worden geruimd, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het gaat in totaal om ongeveer 11.000 leghennen. Er geldt per direct een vervoersverbod voor vogels en pluimveeproducten, in een straal van tien kilometer vanaf het bedrijf. Daarnaast moeten commercieel gehouden vogels in dit gebied binnenblijven.

Er hoeven voorlopig geen vogels bij andere bedrijven te worden geruimd. Wel wordt er onderzoek gedaan bij twee andere bedrijven die op minder dan drie kilometer afstand van de besmette boerderij liggen.

Landelijke ophokplicht net ingetrokken

Tot begin deze maand gold er een landelijke ophokplicht in Nederland, maar die kon worden ingetrokken omdat het risico op besmetting was afgenomen. Alleen in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel bleef de ophokplicht van kracht, omdat hier veel pluimveebedrijven zijn.

Sinds 2021 kampt Europa met de grootste vogelgriep-epidemie sinds 2003. Omdat de vogelgriep sinds 2022 het gehele jaar aanwezig is onder wilde vogels, loopt het pluimvee permanent risico op besmetting.

De vogelgriep blijft rondgaan. Als het virus blijft, welke risico's zijn er dan? En wat kun je ertegen doen? Je ziet het in de video die we eerder maakten:

Weer 100.000 kippen geruimd, gaat vogelgriep ooit nog weg?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl