Dampende houtsnippers in de opslag van Icebear
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Steenwijk treedt op tegen uitstoot chemische stof palletfabriek

Palletfabriek IceBear in Steenwijk krijgt te maken met dwangsommen als binnen drie maanden geen maatregelen worden genomen tegen de uitstoot van formaldehyde. De boete kan de komende jaren oplopen tot 2,5 miljoen euro als het bedrijf niet binnen de norm blijft.

"We hebben steeds benadrukt dat als het gaat om de gezondheid van onze inwoners, we geen enkel risico nemen", zegt wethouder Bram Harmsma bij RTV Oost. "Normen zijn er niet voor niets."

Formaldehyde is een gas met een zeer sterke, onaangename geur. Het gas kan kankerverwekkend zijn. Bij Icebear komt de chemische stof vrij als houtvezels tot blokken worden geperst voor onder de pallets.

Woning niet luchten

Omwonenden zijn de overlast al langer zat. Zij zeggen dat ze hun woning niet meer kunnen luchten als gevolg van de stankoverlast en zijn onlangs een petitie begonnen waarin ze de gemeente om maatregelen vragen.

Uit metingen eerder dit jaar bleek dat IceBear inderdaad de normen overschrijdt. Nu gaat de gemeente handhaven. Het bedrijf moet binnen drie maanden maatregelen nemen om de overtreding te beëindigen. Doet IceBear dat niet, dan moet het een boete betalen voor elke overtreding die per drie maanden op basis van metingen wordt geconstateerd.

Wethouder Harmsma: "De overschrijding is weliswaar klein en uit onderzoek blijkt dat er geen formaldehyde in de directe omgeving terechtkomt, maar normen zijn normen. Daar heeft IceBear zich aan te houden."

Het bedrijf zelf zei eerder zich "onverkort in te zetten om te voldoen aan de (milieu)regels en overlast voor omwonenden te voorkomen. In het geval aanvullende maatregelen moeten worden getroffen, zullen die worden getroffen."

Biomassacentrale

Icebear is van origine een biomassacentrale, die sinds een paar jaar ook palletblokken maakt.

Het bedrijf raakte eerder in opspraak om de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast. Wat fijnstof betreft, voldoet het bedrijf aan de normen nu een aantal sproeiers is ontstopt en vervangen. Omwonenden zeggen, ook op basis van eigen metingen, dat ze nog wel last hebben van geluidsoverlast. Daarom heeft het bedrijf ook voor dit onderdeel in juni, zoals het officieel heet, 'een voornemen voor een last onder dwangsom' gekregen, zegt de wethouder.

In de praktijk betekent dit dat Icebear voor komende donderdag maatregelen moet nemen om de geluidsoverlast te beperken. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente ook wat dat betreft een dwangsom op gaan leggen. "Ik snap dat de omgeving snel van de overlast af wil en dat willen we als college ook. Maar we hebben ons te houden aan voorwaarden binnen een handhavingsproces", aldus Harmsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl