Marketa Vondrousová
NOS Sport

Wimbledon-finaliste Vondrousová heeft passie voor tatoeages: 'Het is kunst'

  • Franklin Stoker

  • Franklin Stoker

Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Ons Jabeur en Marketa Vondrousová. Die laatste is dit weekend verreweg de verrassendste naam van de vier spelers in de mannen- en vrouwenfinale op Wimbledon.

De Tsjechische, die het zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur (Nederlandse tijd) opneemt tegen de Tunesische Jabeur, is de eerste ongeplaatste speelster in de finale op de All England Club sinds Billie Jean King in 1963.

Maar de 24-jarige Tsjechische valt in Londen naast goede zeges op onder anderen topper Jessica Pegula, en de herboren Jelina Svitolina ook op door haar voorliefde voor tatoeages. Je mag de tennisster gerust een wandelend schilderij noemen. Ze heeft er inmiddels zoveel dat ze naar eigen zeggen de tel is kwijtgeraakt.

Flinke hoeveelheid

Een elfje, dobbelstenen, een tulp of een aantal woorden. Het is een greep uit de flinke hoeveelheid afbeeldingen die Vondrousová de voorbije jaren op haar lichaam heeft laten vereeuwigen. Achter sommige tatoeages zit volgens de tennisster een diepere betekenis.

Zo verwijzen de vijf olympische ringen naar Vondrousova's zilveren medaille, die ze in 2021 bij de Spelen in Tokio won in het enkelspel, en het cijfer 13 vormt haar geluksgetal.

"Het is voor mij een vorm van kunst. Ik vind het gewoon mooi en heb waardering voor de mensen die dit werk doen", aldus de tennisster. Ze liet op zestienjarige leeftijd haar eerste tattoo zetten, een kado voor haar verjaardag vertelde ze eerder deze week tegen de BBC.

Marketa Vondrousová

Ondanks de duidelijke aanwezigheid van haar passie zit Vondrousová eigenlijk helemaal niet te wachten op aandacht, maar ze weet dat persconferenties en fotosessies onderdeel zijn van het bestaan als proftennisser.

"Ik houd eigenlijk niet van dit soort dingen. Ik voel me het fijnst in kleine kring. Ik vind dit best lastig en ik geniet er ook niet van", vertelt Vondrousová. "Maar goed, het is natuurlijk wel mooi om dit te doen als ik in een finale sta", zei de tennisster donderdag na haar zege in de halve finale op Svitolina.

Hoogte- en dieptepunten

De loopbaan van de huidige nummer 42 van de wereld zit vol hoogte- en dieptepunten. Zo stond de voormalig nummer één bij de junioren in 2019 als ongeplaatste speelster in de finale op Roland Garros waarin ze van de inmiddels gestopte Australische Ashleigh Barty verloor.

Vondrousová, toen pas 19 jaar, kreeg na het onverwachte succes in Parijs, waardoor ze naar de veertiende plaats op de wereldranglijst steeg, in hetzelfde seizoen met tegenslag te maken en werd in september voor het eerst geopereerd aan haar linkerpols.

Marketa Vondrousová (links) na haar verloren finale op Roland Garros tegen Ashleigh Barty in 2019

Vondrousová herstelde goed van die operatie en knokte zich terug naar de (sub)top van de wereld, met onder meer het bereiken van de finale van de Olympische Spelen in 2021. Maar in 2022 kreeg ze opnieuw last van haar pols en moest ze wederom worden geopereerd.

Die twee operaties hakten er volgens Vondrousová in. "Het is niet altijd even makkelijk om terug te komen. Je weet niet of je daarna nog in staat bent om op een bepaald niveau te tennissen."

Zo gebeurde het dat de Tsjechische in 2022 wel op Wimbledon was, toen herstellende van haar tweede operatie, maar louter om haar goede vriendin Miriam Kolodziejova aan te moedigen.

Opgave in dubbelspel

De twee kwamen bij deze Wimbledon-editie uit in het damesdubbelspel, waarbij het avontuur na de derde ronde voorbij was toen duidelijk werd dat Vondrousová weleens ver in het enkelspel zou kunnen komen.

Opvallend genoeg kwam het initiatief van Kolodziejova, die Vondrousová ongetwijfeld een eventuele nieuwe blessure wilde besparen. "Ze zei: 'Speel maar niet meer, want dat wordt te veel voor je'. Gelukkig zijn we goede vrienden. Ze was niet boos. We steunen elkaar."

Blijdschap bij Marketa Vondrousová na het bereiken van de Wimbledon-finale

Vondrousova, die voorheen nooit voorbij de tweede ronde op Wimbledon was gekomen, won tot nu toe één van haar zeven finales op het hoogste niveau (in het Zwitserse Biel in 2017).

Ze maakt deel uit van een contigent Tsjechische speelsters die elkaar naar grote hoogte stuwen. Want naast Vondrousová hebben van de actieve speelsters op de WTA-tour ook Petra Kvitová, Barbora Krejciková, Karolina Muchová en Karolina Plisková minimaal één grandslamfinale in het enkelspel op hun naam staan.

Contact met Roland Garros-finaliste

Vondrousová zegt tijdens Wimbledon vooral contact te hebben met Muchová, die in juni nog de finale op Roland Garros verloor. "We komen van dezelfde club. Ik huilde na die finale omdat Karolina had verloren. Ik gunde het haar. We hebben zoveel goede spelers in Tsjechië en we helpen elkaar. Dat is fantastisch."

Bekijk hier hoe Vondrousová de finale van Wimbledon bereikte door Svitolina te verslaan:

Vondrousava stuit knappe opmars Svitolina op Wimbledon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl