NOS Nieuws

4500ste editie Bouquetreeks verschijnt: 'Twee uur topvermaak'

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

Gekust in het kasteel, Verraad of verleiding en Verloofd met de machtige miljardair. Het zijn voorbeelden van onlangs verschenen titels in de Bouquetreeks van uitgeverij Harlequin. Eind deze maand ligt het 4500e boek in de winkel. Het zijn romantische verhalen waarin het draait om liefde, met aan het einde toch ook wel een enigszins opwindende seksscène.

In 1975 verscheen in Nederland het eerste boek met als titel Eiland van beloften. Nu verschijnen er elke maand acht nieuwe verhalen, ze worden voornamelijk in de supermarkt verkocht. Vanaf komende maand verschijnen er voor het eerst ook lhbti-Bouquetboeken.

Waar moet een goed Bouquetboek aan voldoen? En wat fascineert lezers eraan? Dat zie je in de video:

Deze Nederlandse auteur schreef al 15 Bouquetboeken

Linda van der Velde (33) las haar eerste boekje toen ze nog op de middelbare school zat. "In eerste instantie stiekem, want ik dacht: mijn ouders moeten niet weten dat ik dit lees. Soms zijn de boeken behoorlijk expliciet."

Voor haar zijn de boeken een manier om te ontsnappen aan de dag. "Je stapt even in een andere wereld. Ik lees ze graag voordat ik ga slapen, dan is het lekker om even niet ingewikkeld te hoeven denken. En als ik niet uitkijk dan ben ik zo een uur verder."

Guilty pleasure

Op de serie wordt vaak neergekeken. Onterecht, vindt Linda. "Ik vind het jammer want alle vormen van lezen zijn belangrijk. Mensen reageren altijd van: 'Dat je dat leest, dat is pulp'. Maar ik schaam me er niet voor. Het is een genre dat heel veel gelezen wordt. Veel mensen durven er alleen niet voor uit te komen."

Linda van der Velde

De meeste Bouquetromans worden geschreven door auteurs in Noord-Amerika, al zijn er ook Nederlandse auteurs. Eindredacteur Hans Jansen van uitgeverij Harlequin selecteert de verhalen en zorgt ervoor dat er in Nederland iedere vier weken acht nieuwe titels verschijnen.

Concrete verkoopcijfers mag hij niet delen, maar volgens Jansen worden er van elk Bouquetverhaal enkele duizenden exemplaren verkocht. "En omdat de serie in heel veel landen verschijnt, zijn de schrijvers echte bestsellerauteurs."

Jansen kan wel verklaren waarom de titel al bijna 50 jaar goed loopt. "De serie wordt breed gelezen. Voornamelijk door vrouwen, maar ook door mannen, blijkt uit onderzoek. En het gaat echt van de Europarlementariër tot de huisvrouw. Ik denk dat deze boeken populair zijn omdat ze je telkens meenemen naar het gevoel van hoe het is om verliefd te zijn. En hoe prachtig het is als je je gevoel laat spreken. En het is natuurlijk geruststellend, het loopt altijd goed af."

Géén Anna Karenina

"Het is absoluut geen Anna Karenina maar dat pretendeert het ook niet te zijn", vervolgt Jansen. "Het geeft je tweeënhalf uur topvermaak. En het is nog niet zo makkelijk om het zo op te schrijven dat je als lezer geïnteresseerd blijft."

Kritiek dat de serie - met al die vrouwen die verliefd worden op machtige mannen - traditioneel en ouderwets is, wijst de eindredacteur van de hand. "De relaties zijn in de loop der jaren gelijkwaardiger geworden. De MeToo-beweging heeft daarin een grote rol gespeeld. Bovendien worden de verhalen vaak geschreven door vrouwen die in deze tijd leven."

Ook op maatschappelijke ontwikkelingen wordt volgens Jansen gereflecteerd. "Er is ook meer inclusiviteit, het is in de Bouquetserie niet meer een vast gegeven dat de hoofdrolspelers twee witte mensen zijn."

Bijvoorbeeld in de verhalen van Martin Scherstra, die schrijft onder het pseudoniem van Fleur van Ingen. "In zijn boeken zit altijd wel een homostel in een bijrol, omdat hij graag wil laten zien dat de liefde van iedereen is. En volgende maand verschijnt Regenboog Romance, dat wordt een aparte lhbti-Bouquetserie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl