Wesley Koolhof
NOS SportAangepast

Koolhof bereikt weer grandslamfinale, maar 'Wimbledon maakt het meer bijzonder'

Het succesverhaal van tennisser Wesley Koolhof en zijn Britse partner Neal Skupski gaat verder. Ze hebben na een zege (7-5, 6-4) op Rohan Bopanna uit India en Matthew Ebden uit Australië voor het eerst de finale van Wimbledon bereikt.

"Dat voelt toch wel als iets bijzonders", bekent Koolhof in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik heb drie keer eerder een grandslamfinale gehaald, maar op het heilige gras van Wimbledon maakt het natuurlijk toch iets meer bijzonder."

Niet in de laatste plaats omdat de eindstrijd zaterdag op het centercourt zal worden afgewerkt. "Het centercourt is toch wel waar je van droomt. Ik heb daar nog nooit gestaan. Het was een doelstelling om daar dit jaar een keer te spelen. Dus dat is heel mooi."

'Viel naar onze kant'

Woensdag kende de Nederlander al een persoonlijke primeur door de halve finales te halen van het Britse grastoernooi. Maar er zat dus nog meer in het vat.

"Gemakkelijk was het niet, zeker niet. Alle dubbels liggen redelijk dicht bij elkaar tegenwoordig, zeker op gras waarop het allemaal lekker snel gaat. Het wordt vaak beslist op één, twee puntjes en het viel vandaag gelukkig naar onze kant toe."

Wesley Koolhof en Neal Skupski tijdens het grastoernooi in Rosmalen afgelopen juni

Het eerste breakpoint was voor Bopanna/Ebden in game acht van de openingsset. Het Indisch/Australische duo, als zesde geplaatst en een ronde eerder verantwoordelijke voor het einde van het dubbelavontuur van Tallon Griekspoor en Bart Stevens, liet het liggen en kreeg in het vervolg geen enkele kans meer.

Koolhof en Skupski, nummer één van de plaatsingslijst, kregen twee breekkansen en verzilverden beide.

'Twee keer verloren'

In de eindstrijd wachten Marcel Granollers uit Spanje en Horacio Zeballos uit Argentinië. "We hebben de afgelopen twee jaar twee keer tegen ze gespeeld en twee keer verloren. Ik denk dat het het enige team is waarvan we nog nooit gewonnen hebben. Dus we gaan vrijdag op de rustdag even wat data opzoeken."

Koolhof zal dan zien dat Granollers en Zeballos nog nooit een grandslamfinale hebben gewonnen. "Klopt. Maar wij ook niet, haha. Ze hebben wel ook in 2021 al de finale gehaald hier, dus ze spelen goed op gras. Wij hebben twee keer tegen ze op Roland Garros gespeeld, op gravel dus, hun favoriete ondergrond, denk ik."

"Hopelijk hebben wij het voordeel van veel publiek aan onze zijde", verwijst de Nederlander naar Skupski die voor eigen publiek speelt. "Nadeel is misschien dat de verwachtingen wat hoger gespannen zijn. Ook omdat we als eerste geplaatst zijn."

Ervaring met grandslamfinales

Koolhof speelde drie keer eerder een dubbelfinale. Hij verloor er twee op de US Open (in 2020 met de Kroaat Nikola Mektic en 2022 met Skupski), maar won met Ena Shibahara in 2022 de gemengd dubbelfinale op Roland Garros.

Bij toernooiwinst zaterdag treedt hij in de voetsporen van drie landgenoten. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen samen het mannendubbel op Wimbledon in 1998 en Jean-Julien Rojer deed dat in 2015 aan de zijde van de Roemeen Horia Tecău.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl