Een Italiaanse jongere betast zichzelf op Instagram
NOS Nieuws

Italianen betasten zichzelf op sociale media na vrijspraak aanrandingszaak

Op Italiaanse sociale media is commotie ontstaan omdat een conciërge eind vorige week werd vrijgesproken van aanranding van een scholiere. De rechters oordeelden dat het geen misdaad was omdat het minder dan 10 seconden duurde.

Dat heeft geleid tot veel boze reacties. Op Instagram en TikTok delen vooral jongeren een video van 10 seconden waarin zij zichzelf betasten, met erbij de hashtag #10secondi. Doel hiervan is te laten zien hoelang 10 seconden duren.

Het incident was in april vorig jaar. De destijds 17-jarige scholiere liep een trap op naar een klaslokaal, toen zij voelde dat haar broek naar beneden ging en een hand haar billen aanraakte onder haar ondergoed. "Lieverd, je weet dat ik een grapje maak", zei de 66-jarige conciërge toen het meisje zich omdraaide.

De aanraking duurde volgens de scholiere 5 tot 10 seconden. Zij deed aangifte tegen de man. Hij gaf toe dat hij haar zonder toestemming had betast, maar zei dat het een grap was.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen de man geëist, maar hij werd dus vrijgesproken.

Na de vrijspraak postte Paolo Camilli, acteur in de serie White Lotus, als eerste een video waarin hij zichzelf zo'n tien seconden aanraakt. Hierna volgden veel bekende en minder bekende Italianen zijn voorbeeld, onder wie de influencer Chiara Ferragni.

"Wie bepaalt dat 10 seconden niet lang is?", schrijft een andere influencer, Francesco Cicconetti, op TikTok. "Wie houdt het aantal seconden bij, terwijl je wordt lastiggevallen? Mannen hebben niet het recht om een vrouwenlichaam aan te raken, niet gedurende 1 seconde, laat staan gedurende 5 of 10 seconden."

Acteur Paolo Camilli raakt zichzelf aan in een video op Instagram

De scholiere zelf reageerde op het rechterlijk oordeel bij de krant Corriere della Sera: "De rechters oordeelden dat hij een grapje maakte? Nou, voor mij was het geen grap."

Ze voelt zich naar eigen zeggen verraden door de school en het rechtssysteem. Ook vreest ze dat de uitspraak meisjes en vrouwen ervan zal weerhouden om zich uit te spreken als ze slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl