NOS Nieuws

Italië levert Nederlandse fiscalist van Tiësto en Afrojack uit aan VS 

Een Nederlandse belastingadviseur wordt door Italië uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het gerechtshof in Perugia geoordeeld, meldt Het Financieele Dagblad (FD). Hij wordt in de VS verdacht van het organiseren van belastingontduiking.

De man werd gisteren bij zijn vakantiewoning in Italië meegenomen door de politie, bevestigt zijn echtgenote aan de krant. Ze zegt dat hij onder begeleiding van vijf agenten een tas mocht inpakken en direct naar de gevangenis is gebracht. "We hadden nauwelijks tijd om afscheid van hem te nemen."

De Verenigde Staten hadden een opsporingsbevel tegen de belastingadviseur uitstaan. In maart werd hij in zijn vakantiehuis opgepakt, een dag na zijn aankomst in Italië. Daarna vroeg de VS om zijn uitlevering. De adviseur zat sinds zijn aanhouding in maart in huisarrest, zegt zijn advocaat tegen het FD.

Gisteren bepaalde het hof dat hij aan de VS mag worden uitgeleverd. Daar hangt hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Waarschijnlijk wordt hij later deze zomer vanuit de Italiaanse cel naar een gevangenis in New York gebracht.

Advocaten betreuren gang van zaken

De advocaten van de belastingadviseur betreuren de gang van zaken. Zijn Nederlandse advocaat vindt het opmerkelijk dat gisteren is besloten om hem op te sluiten "vanwege een vermeend vluchtgevaar". Hij zat immers al in huisarrest, zegt ze.

Ook zijn Italiaanse advocaten zetten vraagtekens bij de werkwijze van de VS. Volgens hen hebben de autoriteiten in de VS zijn komst naar Italië afgewacht omdat de kans op succes bij een uitleveringsverzoek aan Nederland kleiner zou zijn.

Bij een uitleveringsverzoek tussen de VS en Italië heeft een Nederlander minder rechten dan wanneer dat gebeurt tussen de VS en Nederland, stelt het FD. Zo zou de adviseur een eventuele straf niet in Nederland mogen uitzitten.

Verdenkingen

De belastingadviseur was fiscalist van een aantal wereldberoemde sterren, onder wie de dj's Afrojack en Tiësto. Ook had hij meerdere bekende tv-presentatoren en fotomodellen in zijn klantenbestand. De openbaar aanklager in New York beschuldigt hem van "het ontwikkelen van geavanceerde internationale regelingen voor belastingontduiking voor vermogende klanten met wereldwijde inkomsten".

Hij zou fiscale constructies hebben gebouwd vanuit Cyprus voor artiesten die later in de VS gingen wonen. Zo zou hij de Amerikaanse belastingdienst IRS de mogelijkheid hebben ontnomen om belasting te heffen over een gecombineerd inkomen van 100 miljoen dollar van de artiesten.

Zijn Amerikaanse raadsman zegt tegen het FD dat het nog zeker twee jaar duurt voordat de belastingadviseur voor de rechter komt. Tot die tijd zit hij in voorarrest in een Amerikaanse cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl