NOS Sport

Hoe nu verder met De Vries? 'Dit is einde verhaal voor hem in Formule 1'

"Dit is einde verhaal voor Nyck de Vries in de Formule 1." Jeroen Bleekemolen windt er geen doekjes om. De Formule 1-expert van de NOS acht de kans dat de Nederlander na zijn ontslag bij de renstal van AlphaTauri nog terugkeert in de koningsklasse van de autosport "heel erg klein".

Collega-analyticus Jan Lammers is minder resoluut. "Met Alexander Albon en nu Daniel Ricciardo die het stoeltje van Nyck overneemt, heb je recente voorbeelden van coureurs die eruit waren en toch weer hun weg naar de Formule 1 vonden."

Het vertrek van hun landgenoot en collega-coureur bij AlphaTauri hakt erin. Lammers: "Je gunt hem de wereld. Jammer dat Nyck in de Formule 1 niet heeft kunnen laten wat hij in zijn mars heeft. Topsport is genadeloos. Als je niet presteert, zit je op de bank. Zelfs als je Cristiano Ronaldo heet, laat staan Nyck de Vries."

Vraagtekens bij timing ontslag Formule 1-coureur De Vries: 'Een schok'

"Een schok in de racewereld", noemt Bleekemolen het. "Ik sprak een paar dagen geleden nog met de vader van Nyck en die zag het niet aankomen. Het rommelde al, maar dat je dit een paar races voor de zomerstop besluit, is wel heel hard."

Bleekemolen zet vraagtekens bij de timing. "Er speelt daar meer. Ze zetten Ricciardo, de reserverijder van Red Bull, in de auto van Nyck. Op deze manier voeren ze de druk op bij Verstappens teamgenoot Sergio Pérez, die bij Red Bull ondermaats presteert. Pérez mag ook wel op gaan passen."

Lammers kritisch op AlphaTauri

Lammers wil graag een kritische opmerking maken bij het besluit van AlphaTauri en 'talentspotter' Helmut Marko, topman en adviseur bij Red Bull Racing, dat eigenaar is van het team van De Vries.

"Ik denk dan meteen: is het verwachtingspatroon bij de aanstelling van Nyck bij AlphaTauri wel reëel geweest? Van meet af aan hebben teambaas Franz Tost en Marko geroepen dat hij sneller zou zijn dan zijn Japanse teamgenoot Yuki Tsunoda, die al twee jaar bij het team zit."

Dat is volgens Lammers niet respectvol naar Tsunoda toe. "En een onderschatting van Yuki, want dat is gewoon een hele snelle rijder. Beter zou zijn geweest als ze hadden geroepen dat ze hoopten halverwege het seizoen twee even snelle coureurs te hebben."

De Vries pakte geen enkel WK-punt voor Alpha Tauri.

Bleekemolen is het daar mee eens. "De AT04 is de slechtste auto van het veld, AlphaTauri staat laatste in de WK-strijd. Je moet een rookie in de Formule 1 een heel seizoen geven. Dit is te opportunistisch. Nyck is na zijn mooie negende plek met de Williams in Monza vorig jaar als de nieuwe teamleider bij AlphaTauri neergezet. Maar dat mag je van een eerstejaars niet verwachten."

Lammers vindt dat Red Bull Racing de hand in eigen boezem mag steken dat het Formule 1-avontuur van de 28-jarige Fries niet langer dan elf grands prix heeft geduurd.

"Want wat is er nou eigenlijk niet goed?", breekt Lammers een lans voor De Vries. "Met Tost, Marko en Red Bull-teambaas Christian Horner heb je toch heel veel autosportkennis bij elkaar. Als zij nu ineens tot dit besluit komen, mag je daar ook vraagtekens bij zetten, vooral aan de voorkant."

Feit is wel dat je meteen moet presteren in de topsport, vindt Lammers. Op de vraag in hoeverre dat met de inferieure AT04 mogelijk was, zegt hij: "Mannen als Fernando Alonso en Max Verstappen zijn ook niet in een topauto begonnen, maar presteerden wel meteen."

"Of neem George Russell, die in 2021 met die Williams dingen deed, waardoor hij naar Mercedes promoveerde. Die Williams was ook bepaald geen topauto. Je moet boven jezelf uitstijgen en dat heeft Nyck niet gedaan."

'Ik denk dat hij er sterker uit zal komen'

En wat moet De Vries nu? Terug naar de Formule E? Of een carrière als langeafstandcoureur nastreven in het World Endurance Championship? "Wie ben ik om hem een advies te geven?", zegt Lammers. "Het is een keiharde wereld en dat heeft Nyck aan den lijve ondervonden. Nu is het wonden likken, maar ik denk dat hij er sterker uit zal komen."

Bleekemolen voorziet een mooie loopbaan als endurance-courer. "Hij heeft in het verleden testwerk gedaan voor Toyota in de nieuwe hypercar, heeft Le Mans al gereden. Dit is een zware klap. Die zit nu in zijn hoofd en moet hij er snel uit krijgen. Ik hoop dat hij het plezier terugvindt in een andere klasse. Nyck zal altijd snel zijn in een raceauto, maar niet meer in de Formule 1."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl