Wolf op de Veluwe
NOS NieuwsAangepast

Experts 'zetten vraagtekens' bij doodschieten wolf die boer aanviel

Wolvenexperts betwijfelen of de wolf die gisteren werd gedood nadat hij een boer had gebeten wel terecht is afgeschoten. Omdat het gaat om een beschermde soort, zijn er strenge regels over de omgang met het dier. Die lijken hier niet te zijn gevolgd. Dierbeschermingsorganisaties hebben aangifte gedaan.

"Een burgemeester mag het besluit nemen om een wolf af te schieten, maar dat geldt voor een situatie met acuut groot gevaar", zegt ecoloog Dick Klees van Wolven in Nederland. "Dit vond plaats in een weiland in een dunbevolkt gebied op zondagochtend."

De hobbyboer die in het Drentse Wapse werd gebeten wil zijn verhaal niet in de media doen. Duidelijk is dat hij gisterochtend vlak voor 07.00 uur met zijn vrouw ontdekte dat de wolf onder een afrastering door was gekropen en uit was op zijn vee. Een schaap was dood, een ander schaap en een geit moesten later worden afgemaakt.

Hooivork en schep

"Hij probeerde zijn dieren te beschermen met een hooivork en een schep en door heel hard schreeuwen, maar toen kwam de wolf steeds dichterbij", vertelt dorpsgenoot Johan Moes, die kort na het incident aankwam. "Ze wilden het perceel af en deden het hek dicht, maar die wolf is over het hek gesprongen en heeft hem toen in de arm gegrepen."

Burgemeester Rikus Jager van Westerveld, waar Wapse onder valt, werd rond 07.30 uur op de hoogte gesteld. Terwijl hij naar de plek van de aanval reed hield hij contact met zijn locoburgemeester, die al ter plekke was. Na drie kwartier namen zij het besluit het dier dood te schieten.

Volgens de burgemeester was de wolf "te zeer op mensen gefocust" en was het risico op herhaling groot. Het dier had volgens hem via strobalen over de afrastering kunnen vluchten, maar had dat niet gedaan. "Je moet een knoop doorhakken: kun je zo'n wolf nog wel vrij laten lopen? Of is het risico te groot dat het weer een keer gebeurt?"

Toen Jager rond 10.00 uur aankwam, was het dier al doodgeschoten. De boer raakte gewond aan zijn arm. Hij is ter controle naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels weer thuis.

De wolf is inmiddels in Utrecht onderzocht, dit zijn beelden ervan:

  • Jelle Boontje / Universiteit Utrecht
    Een patholoog van de faculteit Diergeneeskunde van de UU neemt een monster bij de tanden van de wolf
  • Jelle Boontje / Universiteit Utrecht
    De wolf wordt gescand door een ct-scanner bij de faculteit Diergeneeskunde, voorafgaand aan de sectie
  • Jelle Boontje / Universiteit Utrecht
    Monique Jacobs (Diagnostisch Laborant) bekijkt een röntgenfoto van de wolf, voorafgaand aan de sectie

Jager zegt dat hij voor het besluit overleg heeft gehad met experts. Wie wil hij niet zeggen, omdat er inmiddels een onderzoek loopt. Dick Klees zegt in ieder geval dat hij niet gebeld is en andere experts van Wolven in Nederland evenmin. "Er is heel wat onderling contact geweest en wij kennen geen naam van een expert die daarbij gehoord is, dus daar hebben we ook vraagtekens over."

Een woordvoerder van Bij12, de overheidsdienst die wolven monitort in Nederland, heeft een kanttekening. "Het is gebruikelijk dat er advies wordt ingewonnen, maar dat kan ook bij een lokale faunabeheerder. En als de burgemeester inschat dat de veiligheid acuut in het geding is, mag er worden ingegrepen zonder advies in te winnen."

Elk dier dat in een hoek wordt gedreven kan aanvallen.

Wolvenexpert Erwin van Maanen

Om die inschatting te maken is deskundig advies volgens Klees echter cruciaal. Een grauw of zelfs een beet is niet meteen voldoende. "Als wij een wolf bedreigen of aanvallen en een wolf dan iets terugdoet, dan is het verdediging en geen zorgwekkend gedrag. Dat zou geen reden zijn om af te schieten, want dat gedrag zal zich ook niet herhalen."

Collega Erwin van Maanen beaamt dat. Volgens hem zou je kunnen stellen dat het juist de boer was die de wolf aanviel. Het dier voelde zich daardoor in het nauw gedreven. "En die heeft zich toen verdedigd. Elk dier dat in een hoek wordt gedreven, kan aanvallen."

De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar het lichaam van de wolf. Zo kan achterhaald worden of en op welke manier de boer de wolf heeft verwond. Ook wordt onderzocht of de wolf iets onder de leden had, waardoor het beest eerder geneigd was aan te vallen, schrijft RTV Drenthe.

'Adequate actie'

Leidend moet daarom het protocol zijn dat is opgesteld om interactie tussen mens en wolf te reguleren. Daarin staat dat eerst moet worden geprobeerd de wolf te verjagen. "Alleen wanneer dat niet redelijkerwijs mogelijk is, kan worden besloten over te gaan op dodelijke maatregelen."

Voor burgemeester Jager was dat een uitgemaakte zaak. "Er zijn allerlei protocollen over, maar op zo'n moment dat een mens wordt aangevallen heb je weinig tijd om aandacht te besteden aan het protocol. Het vraagt een adequate actie en je kunt je geen verkeerde beslissing veroorloven."

Jager zegt dat de gemeente de gebeurtenissen zal evalueren. Hij spreekt er in ieder geval schande van dat de boer ervan wordt beticht zijn schapen onvoldoende te beschermen. "De boer neemt het op voor zijn dieren. Ongelofelijk dat er aangifte tegen hem is gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl