Rechtbanktekening van de twee aanslagplegers in 2020
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Zwaardere straffen in hoger beroep voor duo dat reeks aanslagen pleegde

Twee mannen zijn in hoger beroep veroordeeld tot 17 en 10 jaar cel voor een reeks aanslagen in Noord-Brabant en Haarlem. Eerder legde de rechtbank het duo 15 en 8 jaar gevangenisstraf op. De mannen krijgen hogere straffen vanwege de ernst van de feiten, aldus het hof.

De mannen (33 en 34 jaar) zijn verantwoordelijk voor verschillende aanslagen met onder meer molotovcocktails en brandbommen. Zo pleegden ze een aanslag op het huis van Arie den Dekker in Oss, de man die tegenover de politie verklaarde over een liquidatie in zijn woonplaats en daarna ernstig werd bedreigd door mensen uit het criminele milieu.

Zijn honden stierven bij die aanslag, Den Dekker zelf wist ternauwernood te ontsnappen. Hij maakte uiteindelijk een einde aan zijn leven vanwege de bedreigingen en bijbehorende problemen. Hij stak zichzelf in 2020 in brand voor het gemeentehuis in Oss.

Opdrachten uit criminele circuit

Dezelfde mannen gooiden in 2018 een handgranaat in de hal van een huis in Eindhoven. Ook pleegden ze een aanslag op een café in Oss en een huis in Haarlem. Bij de aanslagen raakte niemand gewond. Het tweetal werd in oktober 2018 opgepakt in een vakantiepark in het Limburgse Belfeld.

Volgens de rechter kwamen de opdrachten voor de misdrijven uit het criminele circuit. "De bedoeling was om slachtoffers angst aan te jagen of een boodschap over te brengen. Dat de verdachten hiertoe bereid waren, getuigt van een beklemmende gewetenloosheid", citeert Omroep Brabant.

Volgens het gerechtshof hebben de aanslagen enorme indruk gemaakt op de slachtoffers. "Dit besef lijkt op geen enkel moment bij de mannen te zijn binnengekomen", aldus het hof.

Advertentie via Ster.nl