Mark Cavendish met een van pijn verwrongen gezicht in de auto
NOS Wielrennen

Cavendish komt in Tour de France hard ten val, geeft op en kan record (alleen) vergeten

De achtste etappe van de Tour de France is voor Mark Cavendish desastreus verlopen. De 38-jarige Brit, die deze Tour zijn 35ste ritoverwinning probeerde te behalen en het record van Eddy Merckx hoopte te breken, kwam op zo'n 60 kilometer voor de finish hard ten val en moest de strijd staken.

Cavendish kreeg een mitella omgehangen en werd door een arts onderzocht. Hij verliet de Ronde van Frankrijk met tranen in zijn ogen, vermoedelijk met een gebroken sleutelbeen.

"Het is heel verdrietig dat zo'n legende de Tour op deze manier moet verlaten", was de meelevende reactie van etappewinnaar Mads Pedersen na de finish in Limoges.

De 38-jarige Brit is met 34 ritoverwinningen samen met wielerlegende Merckx gedeeld recordhouder met het meeste aantal etappezeges in de Tour en dat zal hij ook blijven. Afgelopen mei kondigde Cavendish namelijk aan na dit seizoen een punt te zetten achter zijn carrière.

Laatste Tour

Hij was dus bezig aan zijn laatste Ronde van Frankrijk en deed verwoede pogingen die 35ste etappezege aan zijn palmares toe te kunnen voegen.

De sprinter van Astana werd zesde in de derde etappe en vijfde in de vierde rit. Vrijdag kwam hij al dicht bij zijn gedroomde record toen hij in de zevende rit op de tweede plaats eindigde. Jasper Philipsen gooide met zijn zege roet in het eten.

De 34 ritzeges van Cavendish in de Tour de France op een rij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl