Rechtvaardigheid voor Nahel, gespoten op een politiebureau in Lisieux
NOS Nieuws

Frans weekblad publiceert naam agent die Nahel doodde, minister wil maatregelen

De woonplaats en naam van de Franse politieagent die de 17-jarige Nahel doodschoot, liggen op straat. Het weekblad Oise Hebdo publiceerde gisteren een portret van de agent met daarin zijn volledige naam en het dorp waar hij met zijn gezin woont.

Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin reageerde woedend en eist maatregelen tegen het blad. "Ik roep de openbaar aanklager op om actie te ondernemen tegen Oise Hebdo. Met het artikel brengen ze de familie van de agent in gevaar", tweette hij. Onder zijn bericht klinkt veel ontzetting en eisen mensen dat het blad de gegevens verwijdert.

De politie ziet in de publicatie een motief voor het aanzetten tot geweld: "Onze collega en zijn familie zijn al geschaad, zijn partner en kind zijn hun huis al uit. Deze informatie is niet van toegevoegde waarde, behalve dat het ze in gevaar brengt."

Oise Hebdo weigert het stuk offline te halen: "Gezien de zwaarte van de situatie, zouden zijn gegevens vroeg of laat toch opduiken." Ook schrijft de hoofdredacteur dat de gelekte privé-gegevens al langer dagen op internet te vinden zijn, ook zijn precieze woonadres. Volgens hem is die informatie voor zijn lezers relevant omdat de agent in het departement Oise woont, waarover het weekblad schrijft.

Agent Florian M. zit in voorlopige hechtenis. Het onderzoek is in volle gang. Tijdens een verhoor legde de agent een verklaring af over het incident, die de krant Le Parisien heeft ingezien. Hij zei dat hij negen dagen achter elkaar gewerkt had en het schot loste uit angst voor de veiligheid van zijn collega.

De 17-jarige Nahel werd 27 juni staande gehouden door de politie omdat hij verkeersovertredingen beging. Toen de auto waarin hij zat weer in beweging kwam, schoot M. hem dood.

De dood van de tiener leidde tot dagenlange onrust in Franse steden. Betogingen tegen het harde politieoptreden in vooral de achterstandswijken ontaardden in vernielingen en het plunderen van winkels.

De betogers vinden dat de dood van Nahel opnieuw bewijst dat de Franse politie een structureel probleem heeft met geweld en racisme tegen Fransen met een migratieachtergrond. Nahels ouders zijn van Algerijnse komaf.

Macron vraagt om eenheid

De Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties riep de Franse overheid daarom op om het politiekorps tegen het licht te houden. "Dit is het moment voor Frankrijk om serieus te kijken naar de diepe wortels van racisme en discriminatie bij de politie."

President Macron wil orde en eenheid in het land en zegt dat hij wil werken aan de onderliggende factoren van de verdeeldheid. Het verwijt vanuit die achterstandswijken is juist dat hij helemaal niets doet aan de achterliggende oorzaken.

Toen in 2018 het rapport-Borloo verscheen, een uitgebreid adviesrapport over de problemen in de banlieues - waar Macron zelf om had gevraagd - gooide de president het meteen in de prullenbak. Hij zou als er als "witte man" niets over kunnen weten. Hij nam wel enkele maatregelen, maar volgens critici was het te weinig en te laat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl