China verscherpt controles op Japans voedsel vanwege lozen koelwater
China gaat voedsel uit Japan strenger controleren. Het besluit volgt op het Japanse voornemen radioactief koelwater van de kerncentrale in Fukushima te gaan lozen in de Stille Oceaan.
Er gelden al sinds 2011 flinke restricties op de voedselimport uit Japan naar China. Sinds de tsunami en de daarop volgende kernramp in dat jaar mag niets uit Fukushima en negen andere Japanse regio's China in. Andere producten, zoals fruit, worden uit heel Japan niet toegelaten.
China gaat nu de controles op het Japanse voedsel dat nog wel mag worden geëxporteerd verder aanscherpen. Het wil "rigoureuze controles" gaan uitvoeren, vooral op zeevoedsel. China is de grootste importeur van Japanse vis en schaaldieren.
'Verwaarloosbaar effect'
De VN-atoomwaakhond (IAEA) maakte dinsdag bekend dat het plan voor het lozen van het Fukushima-koelwater veilig is. De meeste radioactieve stoffen worden voor lozing uit het water gefilterd. De radioactieve waarden zitten onder de internationale normen en het lozen zou "een verwaarloosbaar effect op mensen en het milieu" hebben.
China is echter uiterst kritisch. Het stelt vragen bij de betrouwbaarheid van de zuiveringsapparatuur en hoe de lozingen gemonitord worden. Ook vinden de autoriteiten in Peking dat niet alle meningen van experts voldoende zijn meegenomen in het rapport van het IAEA.
Ook vanuit Zuid-Korea klinkt er flinke kritiek op het Japanse voornemen, vooral van oppositiepartijen. Er zijn daar ook zorgen over de voedselveiligheid. Parlementariërs van de Democratische Partij demonstreerden vannacht voor het parlement en ook milieuactivisten gingen deze week in Seoul de straat op om tegen het plan te protesteren.
Het Zuid-Koreaanse kabinet heeft vandaag echter laten weten dat het de Japanse lozingen veilig acht.