NOS Voetbal

Roord verlaat Champions League-finalist voor Manchester City: 'Veel potentie'

Roord over transfer naar Manchester City: 'Voetbal past perfect bij mij'

Transfernieuws uit het trainingskamp van Oranje: Jill Roord verlaat VfL Wolfsburg en tekent bij Manchester City. Afgelopen seizoen verloor Roord met haar Duitse club de Champions League-finale van FC Barcelona. Bij het Engelse City speelt ze komend seizoen geen Champions League-voetbal.

Toch zegt Roord dat de overstap naar Engeland voor haar "op alle fronten heel aantrekkelijk" is. "Het is een fantastische club, het voetbal dat ze spelen past perfect bij mij en het is een team met veel potentie", zegt de 81-voudig international, die zich momenteel met het Nederlands elftal voorbereidt op het WK.

Leidende rol

"Ik heb bij Wolfsburg twee fantastische jaren gehad die heel belangrijk waren voor mijn ontwikkeling." Maar bij City wacht de 26-jarige Roord een andere rol, een nieuwe uitdaging, iets wat ze graag heeft. "Een leidende rol, het is best wel een jong team, dat is ook goed voor mijn ontwikkeling."

Jill Roord tijdens de warming-up voor de oefeninterland met Oranje tegen België

De middenvelder speelde al eerder in de Engelse Women's Super League. Van 2019 tot 2021 kwam ze uit voor Arsenal. Terug naar Engeland voelt als de juiste stap. "De Engelse competitie vind ik aantrekkelijk, met veel wedstrijden op topniveau en de ambiance is altijd geweldig. Die competitie is de beste competitie in het vrouwenvoetbal op dit moment."

Boost Engels vrouwenvoetbal

Roord vertrok bij Arsenal in de zomer van 2021, een jaar later wonnen de Engelse vrouwen in eigen land het Europees kampioenschap. Sindsdien heeft het vrouwenvoetbal in Engeland een flinke boost gekregen.

"Ik heb ook zin om dat mee te maken. Nadat ze het EK hebben gewonnen is daar een hele ontwikkeling gekomen. Het is niet alleen maar de topvier, er zijn zoveel goede clubs op het moment."

Die competitie is de beste competitie in het vrouwenvoetbal op dit moment.

Jill Roord over de Engelse Women's Super League

Toch verlaat Roord de Champions League-finalist van afgelopen seizoen, voor een club die geen Champions League speelt. Waarom niet nog een seizoen erachter plakken in de hoop op Champions League-winst?

"Dat is niet vanzelfsprekend, er zijn zoveel goede clubs die kunnen winnen en in de finale kunnen staan. In het vrouwenvoetbal zal het alleen maar lastiger worden om in de finale te komen."

Jill Roord schermt namens Wolfsburg de bal in de finale van de Champions League 2023

"Ik zat daar hartstikke goed, het was niet zo dat ik weg wilde", zegt Roord over haar tijd in Wolfsburg. "Maar dit kwam op mijn pad. Ik hou van uitdagingen, nieuwe dingen, de potentie die in het team bij City zit, triggert mij."

Ralf Kellerman, directeur vrouwenvoetbal van VfL Wolfsburg, laat weten dat de zaken iets anders liggen: "Nadat we afgelopen zomer geen gehoor gaven aan het verzoek van Jill om haar contract te beëindigen, hebben we dat nu bij haar herhaalde verzoek wel gedaan. Het was belangrijk voor onze beslissing dat Manchester City volgend seizoen niet de strijd met ons aangaat in de Champions League."

Casparij als teamgenoot

In Manchester komt Roord overigens een bekende tegen. 'Wingback' Kerstin Casparij stapte vorig seizoen over van FC Twente naar City. "Ze heeft weleens verteld hoe ze het daar heeft. Zeker de faciliteiten en de manier van trainen zijn tiptop daar", vertelt Roord.

Casparij ziet straks dus Roord bij City over het middenveld draven. Roord lachend: "Dat weet ze nog niet. Ik weet niet of ze er blij mee is, ik hoop het wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl