Schade aan het spoor gisteren bij Groningen
NOS NieuwsAangepast

Treinen Noord-Nederland rijden weer, nog problemen op enkele trajecten

Het treinverkeer in Noord-Nederland is grotendeels hervat na storm Poly. Alleen op twee trajecten in Noord-Holland is nog geen treinverkeer mogelijk of is er slechts beperkt treinverkeer.

Gisteren werd al het treinverkeer in Noord-Nederland stilgelegd. In Friesland, Groningen, Noord-Holland, Flevoland en tussen Amersfoort en Zwolle reden lange tijd geen treinen. De NS sprak de verwachting uit dat ook vandaag nog hinder zou zijn. Dat lijkt mee te vallen: op slechts één traject kunnen treinen helemaal niet rijden: tussen Santpoort-Noord en Beverwijk rijden tot naar verwachting 16.30 uur geen treinen vanwege herstelwerkzaamheden. De werkzaamheden zouden eerst rond het middaguur klaar zijn, maar lopen uit.

Tussen Beverwijk, Driehuis en Santpoort-Noord heeft de NS bussen ingezet. Voor reizigers die normaal gesproken met de Intercity tussen Alkmaar en Haarlem reisden, betekent het dat ze moeten omreizen via Amsterdam Sloterdijk.

De storm was een van de zwaarste zomerstormen van de afgelopen vijftig jaar:

Zo raasde storm Poly over Nederland

Tussen Hoorn en Hoorn Kersenboogerd zouden vanwege een kapotte bovenleiding tot ongeveer 10.00 uur geen treinen rijden. Dat oponthoud duurt nu tot ongeveer 12.00 uur, verwacht de NS. Hier kan de extra reistijd zo'n 15 minuten zijn. "Er is door de collega's van ProRail hard gewerkt om het spoor vrij te maken en dat is best behoorlijk gelukt", zegt een NS-woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

Omdat gisteren tamelijk abrupt werd besloten om het treinverkeer te stoppen, bestond het risico dat sommige treinen niet op de juiste plek stonden om vandaag weer volgens de dienstregeling te rijden. Maar de NS-woordvoerder zegt dat het "vrij goed" is gelukt om alle treinen weer op de goede plek te krijgen.

"Ik hoor er geen grote problemen over, maar het zou zeker kunnen dat er her en der nog een trein uitvalt." Dat komt ook doordat er mogelijk minder personeel beschikbaar is. Soms was personeel gisteren vrij laat terug of konden de mensen lastig terugkomen."

Vervoerder Arriva meldt dat de storm geen gevolgen meer heeft voor de dienstregeling van vandaag. In Amsterdam, waar het openbaar vervoer gisteren vrijwel geheel werd gestopt, is er nog hinder op één traject: vanwege stormschade rijdt tram 1 om.

Verkeershinder bij Velsertunnel

Op de wegen was er vandaag weinig verkeershinder door stormschade. Alleen in de Velsertunnel op de A22 was er flink oponthoud. In de buurt van de tunnel liggen nog takken op de weg. Daardoor kan de linkerrijstrook in zuidelijke richting niet worden gebruikt. Na de spits worden de takken opgeruimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl