NOS Wielrennen

Etappe 6: zonnebrandkus van accordeoniste Yvette Horner en 5.000 euro op Tourmalet

Etappe 6: klassieke Pyreneeëncols en de zonnebrandkus van Yvette Horner

De kus van accordeoniste Yvette Horner moet een zonnebrandsmaak hebben gehad. De Française die ruim een eeuw geleden in Tarbes, vandaag de startplaats van de zesde etappe van de Tour, ter wereld kwam reed in 1953 in een soort pausmobiel avant la lettre met accordeon op de borst voor het peloton uit. Luid spelend en vrolijk zingend zweepte ze het publiek in de berm op.

Dat jaar was Horners derde Tour als muzikante in de karavaan. Haar eerste Tour was ze pingelend op haar accordeon in een open auto nog constant lelijk verbrand. Een fout die ze de tweede en derde keer niet meer maakte. Ingesmeerd en wel snelde ze het peloton vooruit op 13 juli 1953 richting de finish op Cauterets-Cambasque, de klim waar het peloton vanmiddag ook aankomt.

Yvette Horner met accordeon in de Tourkaravaan

Horner, de eerste vrouw die ooit in de Tour werd toegelaten en naast haar muzikale bijdragen ook leiderstruien aantrok bij de renners, gaf die zomermiddag als rondemiss etappewinnaar Jesús Loroño ongetwijfeld een zonnebrandzoen voor zijn heldhaftige solo.

De zonderlinge Spanjaard kwam die tiende etappe over honderd kilometer bovenop Cauterets-Cambasque ruim zes minuten eerder over de finish dan de rest.

Op naar 2.112 meter en 5.000 euro

Zeventig jaar later biedt etappe zes van de Tour genoeg mogelijkheden op vergelijkbare heroïek. Het peloton vertrekt vanuit Tarbes en gaat in 144,9 kilometer vier beklimmingen over. En niet de minste cols: één van buitencategorie en twee van de eerste categorie.

Tour de France etappe 6

Sprinters die 115 kilometer voor de finish al lossen op de Côte de Capvern (2,7 kilometer à 5,9 procent) krijgen een nare fietsdag. Want dan moeten de Col d'Aspin (12 kilometer à 6,6 procent), Col du Tourmalet (17,2 kilometer à 7,3 procent) en de finish op Cauterets-Cambasque (16 kilometer à 5,4 procent) nog komen.

Het peloton fietst vandaag naar de top van de mythische Tourmalet op 2.112 meter. Veel bergpunten te verdienen dus, net als een flinke zak met geld.

De renner die als eerste over de Tourmalet gaat krijgt het Souvenir Jacques Goddet, een premie van 5.000 euro, ter ere van de oude koersdirecteur van de Ronde van Frankrijk.

Strijd om geel en bollentrui

De nieuwe leider in het bergklassement Felix Gall (AG2R) zal zich daar moeten laten zien als hij zijn bollentrui wil behouden. De Oostenrijker moet dan waarschijnlijk Giulio Ciccone (Lidl-Trek) in de gaten houden, want de Italiaan zei voor de Tour al dat de bollen zijn doel zijn.

  • EPA
    Jonas Vingegaard
  • EPA
    Jai Hindley
  • EPA
    Tadej Pogacar

Wie weet, is de strijd om het geel, vandaag voor het eerst om het ranke lijf van de Australiër Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), dan ook losgebarsten. Aan Hindley de taak zijn tanden te zetten in het frame van Jonas Vingegaard, die vroeg of laat deze Tour de gele trui zal aanvallen.

De Deen van Jumbo-Visma reed woensdag naar Laruns ogenschijnlijk zonder al te veel moeite Tadej Pogacar (UAE) uit het wiel. Dan ben je sterk. Of had Pogacar gisteren die ene mindere dag die iedere renner in de Tour een keer in de drie weken krijgt?

Even na vijven, de verwachte aankomsttijd bovenop Cauterets-Cambasque, is meer duidelijk over wie het sterkste is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl