De Zweedse politie in gesprek met Greta Thunberg bij het protest in Malmö
NOS Nieuws

Greta Thunberg aangeklaagd voor negeren politiebevel

Klimaatactivist Greta Thunberg is aangeklaagd voor het negeren van een politiebevel bij een protest in de Zweedse stad Malmö. Thunberg moet eind juli voor de rechtbank verschijnen en riskeert een boete.

De 20-jarige sloot zich half juni aan bij een klimaatprotest in Malmö waar zij en andere activisten wegen van en naar de haven blokkeerden. Toen de politie haar en de anderen vroeg de plek te verlaten, zou Thunberg dat met nog vier anderen hebben genegeerd.

Het negeren van zo'n bevel zou in theorie tot een gevangenisstraf van zes maanden kunnen leiden, maar volgens de aanklager blijft het over het algemeen bij een boete, zo meldt de Zweedse krant Sydsvenskan.

Thunberg begon op 15-jarige leeftijd op vrijdag te spijbelen van school om bij het parlement in Stockholm actie te voeren. De jonge Zweedse werd het gezicht van de klimaatbeweging en stopte een jaar met school om internationale conferenties en klimaattoppen te bezoeken.

Inmiddels heeft ze miljoenen volgers op sociale media, zo volgen ruim 14 miljoen mensen Thunberg op Instagram en nog eens zo'n 5 miljoen op Twitter. Begin juni hield zij haar laatste schoolstaking voor het klimaat, ze is geslaagd voor de middelbare school.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl