Man gedood in Tunesië bij gevechten tussen migranten en lokale bevolking
Bij schermutselingen tussen lokale bewoners en migranten is in de Tunesische stad Sfax een Tunesiër gedood. Volgens de lokale autoriteiten waren er in de zuidelijke stad al dagen opstootjes tussen de twee groepen. Drie migranten zijn opgepakt in verband met de dood van de man. Het slachtoffer zou zijn doodgestoken.
De voorbije nachten was het erg onrustig in Sfax, de tweede stad van het land: migranten en inwoners raakten meerdere malen slaags en de politie zette traangas in om de groepen uit elkaar te drijven. Volgens persbureau DPA zijn zeker 30 mensen opgepakt. In Sfax bevinden zich duizenden migranten uit met name Sub-Sahara Afrika. Zij hopen de oversteek naar Europa te maken.
In Tunesië ging het het afgelopen jaar vaker mis. In het land zijn veel illegale migranten. Zij zeggen geregeld doelwit te zijn van racistische aanvallen door de lokale bevolking, terwijl inwoners op hun beurt stellen dat groepen migranten overlast veroorzaken.
Het geweld is volgens mensenrechtenorganisaties terug te voeren op een speech van president Saied eerder dit jaar. Hij stelde in februari dat de aanwezigheid van de zwarte migranten de Arabische identiteit van het land bedreigt, wat leidde tot een explosie van geweld door Tunesische burgers. Groepen migranten zochten daarop bescherming bij de locaties van de Internationale Organisatie voor Migratie.
Rol van Europese Unie
Vorige maand demonstreerden in Sfax honderden inwoners tegen de aanwezigheid van de duizenden migranten in de stad. Zij riepen de autoriteiten op hen uit te zetten.
Tunesië is een belangrijk doorvoerland voor mensen die naar Europa willen, vooral vanwege de gunstige ligging. De helft van de migranten die dit jaar in Italië aan land kwamen, vertrok op bootjes uit het Noord-Afrikaanse land.
De Europese Unie wil dat Tunesië de migratie naar Europa tegenhoudt en teruggestuurde migranten opvangt. Afgelopen maand werden de eerste stappen naar een deal gezet: de EU bood het land, dat met een economische en politieke crisis kampt, honderden miljoenen voor betere grensbewaking. Maar Saied heeft op zijn beurt gezegd dat zijn land niet als grensbewaker wil optreden.
Familieleden van opgesloten Tunesische oppositiepolitici zijn ondertussen zeer kritisch over een mogelijk migratieakkoord tussen de EU en Tunesië, stelden zij vorige maand tegen de NOS. Zij waarschuwen dat Europa met veel geld een autocraat in het zadel houdt.
De afgelopen maanden kwamen naar schatting honderden migranten voor de kust van Sfax om het leven. Regelmatig spoelen hun lichamen aan de kust aan.