Nourdin Boukhari, Foeke Booy en Jeroen Rijsdijk
NOS Voetbal

Booy draagt bij Sparta weer kicksen en geen maatpak, een stapje terug dat goed voelt

Foeke Booy dook diep in zijn kledingkast op zoek naar zijn voetbalschoenen. De laatste jaren bracht de 61-jarige Fries vooral door in bestuurskamers, maar nu is het maatpak ingewisseld voor een trainingspak. Eentje van Sparta Rotterdam, waar Booy komend seizoen verrassend de nieuwe assistent-trainer is.

"Ik heb ze nog", grinnikt Booy als hij naar zijn zwarte leren kicksen kijkt. "Ik heb goed op ze gepast. Ik moest wel even zoeken, maar ze waren er nog en netjes verzorgd. Ze zitten voortreffelijk."

'Een verademing'

Het was even geleden dat Booy, sinds 2018 technisch manager bij SC Cambuur, voor het laatst in trainingspak over het veld liep. Dat was in 2015 als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles. Hij deed het eerder als coach van Cercle Brugge, Al-Nassr, FC Utrecht en Sparta. Het gras, de buitenlucht, de bal aan de voet en pionnen in de hand. "Ik heb het gemist, het is een verademing."

Booy staat weer met zijn 'poten in de klei' en dat voelt 'gewoon goed'

En dat terwijl Booy twee zomers terug nog wreed werd herinnerd aan de vergankelijkheid der dingen. Een herseninfarct, zomaar thuis op de bank, zittend naast zijn vrouw. "Het laatste wat ik gezegd heb was: 'Volgens mij gaat er iets niet goed'. Ik kon ineens niets meer zien en horen", vertelde hij ruim een jaar geleden.

Booy was toen net weer aan de slag gegaan bij SC Cambuur, dat in 2022 knap als negende eindigde. Dit jaar ging het allemaal stukken minder. Cambuur degradeerde en de club uit Leeuwarden liet in januari weten dat zij het aflopende contract van Booy niet zouden verlengen. Een opvolger was met Etiënne Reijnen ook al bekend.

Belletje uit Rotterdam

Booy had best door gewild in Friesland, maar moest op zoek naar iets nieuws. En toen belde Gerard Nijkamp, technisch directeur bij Sparta. "Het is niet zo lang geleden dat ik het belletje heb gehad", zegt Booy, die goed heeft nagedacht over de stap naar Rotterdam. "Ik vind niet dat je vast moet zitten in één functie."

Toch is het een flinke stap terug in de organisatie van een voetbalclub. Van het technisch brein in de bestuurskamer naar een assistent in de dug-out.

"Ik vind het niet lastig, als je maar weet wat je plek is. De stap naar beneden ten opzichte van waar je hebt gezeten als trainer-coach of technisch manager vind ik niet zo belangrijk. Het gaat om voetbal. Ik sta nu weer met mijn poten in de klei. En dat voelt gewoon goed."

  • Pro Shots
    Foeke Booy
  • Pro Shots
    Jeroen Rijsdijk, Foeke Booy en Nourdin Boukhari op het trainingsveld van Sparta

Wat ook goed voelde, waren de gesprekken met Nijkamp en de nieuwe hoofdtrainer Jeroen Rijsdijk. "Ik ken Gerard heel goed, uit het verleden. En de gesprekken met Jeroen zijn ook goed verlopen", zegt Booy.

Bekend gezicht

Als Booy straks naast zich kijkt in de dug-out, ziet hij een bekend gezicht: dat van Nourdin Boukhari. Toen Booy trainer was op Het Kasteel in 2007/08 was Boukhari daar nog speler.

"Ik ken veel mensen binnen de club", zegt Booy. Na het belletje van Nijkamp was de keuze voor Sparta dan ook zo gemaakt. "De organisatie is goed, de structuur, er is visie. Een keuze op gevoel. Met fijne mensen. Ik ken de club goed. Dat was een doorslaggevende factor."

Nourdin Boukhari, Foeke Booy en Jeroen Rijsdijk trekken hun kicksen aan

De keuze van Nijkamp voor Booy is een bewuste keuze geweest voor ervaring naast de relatief onervaren Rijsdijk. "We zochten naar een meer senior assistent-trainer en daarnaast wil je ook graag iemand die de club kent", zegt Nijkamp.

"Foeke heeft een verleden bij de club, heeft ervaring in binnen- en buitenland en is bovenal een fijne collega en een fijn persoon. En dat past gewoon heel goed bij Jeroen en bij Nordin."

Logische keus

Rijsdijk is blij met de keuze voor de Booy. "Ik vind dat heel logisch. Als de club het niet had gedaan, had ik het zelf geopperd. Ik vind het heel fijn dat we in de staf iemand hebben die trainer is geweest en technisch directeur. Je haalt een hoop ervaring in huis."

"De club heeft een keuze gemaakt om een jonge trainer een kans te geven. En dat vind ik hartstikke goed. Net zoals je jonge spelers een kans geeft", zegt Booy. "Alleen wilden ze wel meer ervaring, en toen kwam het telefoontje van Gerard naar mij. Niet verwacht, maar wel gehoopt."

Rijsdijk krijgt ervaren Booy als assistent bij Sparta: 'Had ik anders zelf ook geopperd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl