NOS Wielrennen

Vier man in finale, toch verliest Jumbo-Visma: 'Vingegaard had wat kunnen doen'

Hevig teleurgestelde Van Aert geeft geen interviews en stapt snel de auto in

Woest trok Wout van Aert een bidon uit de houder van zijn fiets en smeet hem vlak na de finish hard tegen het asfalt. De Jumbo-Visma-renner nam een douche in de ploegbus, peinsde niet over het geven van een interview en glipte in finishplaats San Sébastián een wagen in.

Weg was de Belg. Even overdenken wat er zojuist nou was fout gegaan in de tweede etappe van de Tour de France.

Franse verrassing

De 209 kilometers door Baskenland leken op maat gemaakt voor Van Aert. En niemand uit de overgebleven kopgroep met sterke klassementsrenners en gevaarlijke aanvallers had normaal gesproken een rappere eindsprint dan de Belg. Zijn achtste Tour-ritzege was zo dichtbij, maar toen demarreerde de 27-jarige Fransman Victor Lafay onder de rode driehoek, een kilometer voor de streep.

Van Aerts tegensprint kwam te laat, Lafay won.

Jumbo-Visma zat met vier man - Wilco Kelderman, Tiesj Benoot, Jonas Vingegaard en Van Aert - in de overgebleven groep vooraan en had de finale tot aan de flamme rouge knap gecontroleerd. Wat kon er nog misgaan?

Zomaar met de rappe Belg naar de streep rijden, vonden de medekoplopers geen goed plan en dus waagden achtereenvolgens Pello Bilbao, Tom Pidcock, Mattias Skjelmose en Emanuel Buchmann een aanval. Jumbo pareerde alles, maar bij die vijfde aanval van Lafay was het op.

'Zonde'

"Goh, zo veel werk verricht en dan in de finale springt er weer een weg", zei een moegestreden Kelderman na afloop. "We komen net kracht tekort, één mannetje ofzo, die het nog even dicht trekt."

Van Aert gaf na afloop geen interviews en vertrok teleurgesteld. "Als we met vier man mee zijn op twintig man is het normaal dat er naar ons gekeken wordt, met Wout als snelste in die groep. Maar het is niet evident om zo'n groep te controleren met al die toppers", zei Benoot na afloop. "Net niet, zonde."

Had kopman Vingegaard, die zich in de laatste kilometers schuil hield in de buik van de kopgroep, niet ook een trap extra kunnen doen? "Moeilijk te zeggen, we moeten dit even bekijken", zei Kelderman. "Weet je, zo is koers ook, je kunt niet alles voorspellen."

Jumbo-ploegleider Frans Maassen was duidelijker over het niet meerijden van hun beoogde Tourwinnaar Vingegaard. "Die focust zich zo veel mogelijk op Pogacar, maar achteraf had hij natuurlijk best wat kunnen doen. Maar je rekent ook niet op een aanval van Lafay in de laatste kilometer." Een aanzet van Vingegaard had wellicht het verschil gemaakt. "Ja, maar het is geen playstation."

'Ik heb geholpen'

Omgekleed en wel reageerde Vingegaard bij enkele toegestroomde journalisten op de gebeurtenissen van even daarvoor. "Ik denk dat ik wel al wat had gedaan voor Wout. Ik kon egoïstisch zijn en doorrijden met Pogacar (in de afdaling van de Jaizkibel, red.), maar door niet door te rijden heb ik hem geholpen."

Op de top van de slotklim Jaizkibel had Vingegaard met Pogacar een gaatje van nog geen tien seconden geslagen met de achtervolgende groep met daarin Van Aert. Pogacar wilde doorrijden, maar Vingegaard schudde nee. De Deen wilde wachten op de Belg en toonde daarmee zijn welwillendheid richting zijn ploegmaat.

Vingegaard reageert op mislukte finale Jumbo-Visma in rit twee: 'Ik heb geholpen'

"Logisch", zei Maassen over die beslissing. "Het heeft geen zin om door te rijden met Pogacar op dat moment in de koers. Wij gokten vandaag op etappewinst met Wout en dan moet je niet doorrijden met Pogacar."

Het Jumbo-kamp is licht teneergeslagen. "Iedereen bij ons is teleurgesteld, we hoopten dat Wout zou winnen vandaag", zei Vingegaard. Ploegleider Maassen wilde het positiever houden: "Als je zo close bent en je gunt Wout die overwinning, dan is het niet leuk dat je die niet pakt. Aan de andere kant zagen we wel een superteam vandaag."

Jumbo-ploegleider Maassen: 'Achteraf gezien had Vingegaard best wat kunnen doen'

En dat is superteam is nodig, want UAE oogt sterk. "We zijn twee dagen onderweg en we krijgen al een serieus duel", wijst Maassen op de strijd met de sterke UAE-ploeg. "Ook met de gebroeders Yates."

UAE-baas Mauro Gianetti is blij met wat hij het openingsweekend zag van zijn twee sterkste renners Pogacar en Yates. "Voor ons was het belangrijk dat we Adam in vorm zagen en dat Pogacar ook sterk is en goed is hersteld van de dag van gister."

Yates rijdt in het geel en dus heeft UAE en niet Jumbo eens de touwtjes in handen. "Yates kan met de drie, vier beste renners mee in de klim. Je moet het spel spelen om de Tour te winnen. Deze kans moeten we gebruiken en in deze vorm kan hij die rol spelen."

Bekijk hier de reactie UAE-baas Mauro Gianetti:

Bij Jumbo-Visma zullen ze scherp moeten zijn, en zorgen dat het niet gaat rommelen na het debacle in San Sebastian. Maassen blijft vooralsnog stoïcijns. "Dat is de Tour. Je wint de Tour niet zomaar."

Komende twee etappes zijn relatief vlak, met kansen voor de sprinters. Daarna trekt het peloton twee dagen door de Pyreneeën. Dan zal de tweestrijd tussen Jumbo-Visma en UAE worden voortgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl