Jonas Vingegaard
NOS Wielrennen

Hoe logisch zijn de keuzes van Jumbo-Visma? 'Ze zijn kwetsbaarder deze Tour'

Winnaars hebben altijd gelijk. Wat dat betreft kan er dit jaar tot nu toe geen kritische noot gekraakt worden als het gaat om Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie won al de Giro d'Italia, staat op 42 zeges (17 meer dan eind juni 2022) en domineert praktisch elke wielerwedstrijd.

Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij de selectie waarmee Jumbo-Visma zaterdag aan de Tour de France, de belangrijkste wedstrijd van het jaar, begint en die het team opnieuw hoopt te winnen met Jonas Vingegaard.

Ten opzichte van 2022 is Primoz Roglic er niet bij en Wout van Aert, de belangrijkste helper van de Deen, kan tijdens de Tour elk moment naar huis vliegen omdat zijn vrouw deze zomer hoopt te bevallen van hun tweede kindje.

Hoe logisch zijn de keuzes van Jumbo-Visma voorafgaand aan deze Tour? We leggen die vraag voor aan twee NOS-analisten tijdens de Tour, Michael Boogerd en Stef Clement.

Begrijpen jullie waarom Roglic de Tour niet rijdt?

Boogerd: "Ja, ik begrijp het wel. Ze hebben met hem de Giro gewonnen, dus was het een goede keuze toch? Zo bekijk ik het. Hij was natuurlijk van onschatbare waarde in die rit naar de Col du Granon vorig jaar, dat is zo. Daarin konden ze het ploegenspel perfect spelen ten opzichte van Pogacar, maar nu zal het bergop weer man tegen man worden. Dan zal het toch van Vingegaard zelf moeten komen."

Clement: "Logisch? Nee. Ik begrijp er niets van. Ze hebben de winnende tactiek overboord gegooid. Dat vind ik verrassend. Want de grootste kans om de Tour te winnen, is als ze allebei gaan, daar kun je niet omheen. Je hebt twee van de beste drie ronderenners ter wereld in huis, dan neem je ze toch mee?"

2022: aanval na aanval na aanval, Vingegaard en Roglic zetten Pogacar onder druk

Clement: "Nu is het minder een issue, dat begrijp ik ook wel, omdat hij de Giro gewonnen heeft. Maar ik begrijp niet dat ze in november dit besluit genomen hebben. Schijnbaar hebben Vingegaard en Roglic er samen niet eens over gesproken. En dan kiest de ploegleiding op basis van het feit dat ze niet allebei weer een gedeeld kopmanschap willen? We weten het eigenlijk niet. Maar feit is wel dat ze de neuzen voor de Tour niet allemaal dezelfde kant op hebben gekregen. Of willen krijgen."

Is het verstandig te riskeren dat Van Aert al vroeg naar huis moet?

Boogerd: "Ik weet niet wanneer zijn vrouw precies uitgerekend is. Kennelijk net ná de Tour? Ik vind het in elk geval heel menselijk dat hij naar huis wil als ze gaat bevallen. En qua risico voor Jumbo? Ook dat begrijp ik wel, dat ze dat risico nemen met hem. Want ik ga er vanuit dat Van Aert ook in het begin van de Tour van onschatbare waarde kan zijn."

"Je hebt meteen in de eerste week al lastige ritten met de Jaizkibel, de Pyreneeën en de Puy-de-Dôme. Van Aert is onmisbaar in die ritten. Wie anders kan wat hij kan? En mocht het zo zijn dat zijn vrouw tegen het einde van de Tour bevalt, zijn de kaarten misschien al geschud. Dan zou hij misbaar kunnen zijn."

Jonas Vingegaard (m) bij de presentatie van Jumbo-Visma in december, geflankeerd door Wilco Kelderman (l) en Wout van Aert (r)

Clement: "Van Aert moet je altijd meenemen. Hij heeft bewezen dat hij een goede teamplayer kan zijn. En het is niet gezegd dat hij in de bergen weer van alles moet doen, zoals knechten voor Vingegaard diep in de finale. Ze hebben ook Kuss en Kelderman, die die rol kunnen vervullen. Benoot kan het eventueel ook."

"Maar je hebt jezelf als team wel kwetsbaar gemaakt", vervolgt Clement. "Je laat al een van je wereldtoppers thuis en een andere zegt: 'ik ga misschien eerder naar huis'. Daarnaast mis je Steven Kruijswijk al en is het nog afwachten of Kuss goed hersteld is van zijn inspanningen in de Giro."

Wie heeft dit keer het sterkste team, Jumbo-Visma of UAE?

Boogerd: "Dat moeten we dus gaan zien. Vorig jaar had Jumbo Roglic en Kruijswijk mee, nu Kelderman en Van Baarle. Voor de rest is het dezelfde ploeg. Die laatste is wel een serieuze versterking, Van Baarle. Die kan bergetappes op kop rijden, is net Nederlands kampioen geworden en is een fijne jongen om erbij te hebben lijkt me. Ik ben wel fan van hem."

Tour 2022 in vogelvlucht: onverslaanbare Vingegaard en alleskunner Van Aert

Boogerd: "Met Kelderman is het even afwachten hoe hij is. Maar zijn kwaliteiten bergop? Pas op, hij is gewoon een toptienrenner in de Tour hè. Dat is geen verzwakking. Als hij heel goed is en hij gaat op kop rijden, zullen er niet heel veel renners kunnen volgen. Misschien kan hij als luxeknecht zelfs een goed klassement rijden, dat zou voor Nederland ook nog leuk zijn. Dat zou Adam Yates overigens ook kunnen bij UAE. Maar dan moet Kelderman wel op z'n fiets blijven zitten. Hij heeft nogal een historie met vallen."

Clement: "Ik vind Jumbo kwetsbaarder dan vorig jaar en dus minder sterk op papier. Terwijl UAE de ploeg rond Pogacar juist wel versterkt heeft. Zij hebben Adam Yates erbij gekregen in het hooggebergte. Majka is gebleven en Soler viel vorig jaar al snel weg met corona, dat zal nu niet gebeuren. En Großschartner kan ook lang mee."

Voor wie is dit parcours het meest geschikt?

Boogerd: "Ik denk dat het goed is voor Vingegaard. Ik weet niet zo goed hoe Pogacar is. Ja, hij is net kampioen van Slovenië geworden, maar dat zegt niet zoveel. Vorig jaar was hij heel goed, won hij ritten. En kraakte hij in het hooggebergte naar de Granon. Zo'n klim heb je nu ook weer met de Col de la Loze in etappe 17. Er zit maar één zo'n klim in, maar dat kan al genoeg zijn om de Tour te beslissen."

Tour 2020: Pogacar kraakt op Col de la Loze, maar houdt schade beperkt

Clement: "Er zit inderdaad minder extreme hoogte in. Je hebt nog de rit naar de Puy de Dome. Maar als ze aan elkaar gewaagd zijn, doen ze daar niet veel voor elkaar onder. Het lijkt me het meest geschikt voor wie simpelweg de langste adem heeft. Het zwaartepunt ligt rondom het derde weekeinde met de ritten in de Alpen, de tijdrit en daarna de etappe naar de Col de la Loze. Wie daar het beste hersteld is van alles wat er in de eerste weken al gebeurd is, kan daar de mokerslag uitdelen. Vingegaard lijkt door zijn onverstoorde voorbereiding op voorhand de beste kaarten te hebben."

We hebben het alleen over Vingegaard en Pogacar, gaat er verder niemand meedoen?

Boogerd: "Nee, het gaat tussen deze twee. Kan me niet voorstellen dat er iemand anders gaat zijn die het hun lastig kan maken. Ik denk dat ze ver boven de rest uitsteken. Bernal, een wederopstanding? Weet ik niet. Weet je, ik ben eigenlijk altijd heel sceptisch over prognoses. Al die visies en beschouwingen vooraf, terwijl keer op keer blijkt dat wielrennen zo'n beetje de meest onvoorspelbare sport is."

Clement: "Nee, deze twee. Het is broos. Want als één van deze twee wegvalt, zoals Remco Evenepoel in de Giro, kan het wel eens een hele saaie Tour worden. Maar ik zie niemand anders meedoen voor de Tourwinst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl