Medewerkers van ProRail inspecteren de spoorbrug over de Waal
NOS NieuwsAangepast

Morgen toch treinen tussen Nijmegen en Arnhem door tijdelijke oplossing

Voor de problemen op de spoorbrug bij Nijmegen komt een tijdelijke oplossing, meldt spoorbeheerder ProRail. Hierdoor rijden er morgen vanaf 07.00 uur weer treinen tussen station Nijmegen en Arnhem Centraal. Eerder op de avond meldde ProRail dat er morgen geen treinen zouden rijden, maar dat is dus wel zo.

ProRail voert vannacht al een deel van de benodigde herstelwerkzaamheden uit. Hierdoor is het mogelijk om de volledige dienstregeling vanaf 07.00 uur te hervatten, met een kleine snelheidsbeperking. De treinen zullen op de spoorbrug maximaal 10 kilometer per uur rijden. Maar dat levert weinig problemen op, zegt een woordvoerder van NS, "omdat de treinen daar normaal gesproken al langzaam rijden".

Hiermee is het risico kleiner, maar het probleem nog niet verholpen, zegt de woordvoerder. "Het spoor ligt niet zo strak als de bedoeling is." De rails kan bewegen, waardoor de trein meer gaat schudden, legt de woordvoerder uit. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, werd het treinverkeer tussen Nijmegen en Arnhem gisteren stilgelegd.

De spoorbrug bij Nijmegen

Het probleem met het spoor is volgens de ProRail-woordvoerder afgelopen weekend ontstaan tijdens onderhoudswerkzaamheden. Gisteren bleek dat de nieuwe onderdelen niet goed aansloten op de oude onderdelen. "Hierdoor ontstonden er ongewenste spanningen in de spoorconstructie en raakten de spoorstaven deels los."

Wanneer het definitieve herstel gaat plaatsvinden, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Het gaat volgens hem om "complexe en ingrijpende werkzaamheden". Sommige onderdelen moeten worden vervangen. Ook is er onderhoud nodig aan het systeem dat ervoor zorgt dat de spoorbrug bij hogere temperaturen kan uitzetten en weer kan inkrimpen bij lagere temperaturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl