Vermoedelijk menselijke resten gevonden in geborgen brokstukken Titanic-onderzeeër
Er zijn vermoedelijk menselijke resten gevonden in de brokstukken van de geïmplodeerde mini-onderzeeër Titan, die zijn geborgen en aan land gebracht op het Canadese eiland Newfoundland. De Amerikaanse kustwacht meldt dat de overblijfselen zijn gevonden in de verbrijzelde romp van de onderzeeër.
"Medische experts uit de VS zullen een officiële analyse uitvoeren van vermoedelijke menselijke resten die zorgvuldig zijn geborgen uit wrakstukken op de plek van het ongeluk", valt te lezen in een persbericht. Details over wat er precies is gevonden, worden niet gegeven.
De resten zijn aangetroffen in wrakstukken die gisterochtend (lokale tijd) aan boord van de Horizon Arctic aankwamen in de haven van de stad St. John's, de grootste stad van Newfoundland. Dit schip was betrokken bij de zoektocht naar de vermiste onderzeeër en het bergen van de resten.
Eerder betwijfelden experts of er ooit nog overblijfselen zouden kunnen worden gevonden van de vijf inzittenden. De kracht waarmee de onderzeeër implodeerde zou daar weinig hoop voor hebben gelaten. Bovendien verging de duikboot onder hoge druk op grote diepte, wat de kans verder verkleinde dat er iets zou kunnen worden geborgen.
Desalniettemin benadrukte een woordvoerder van de kustwacht dat de onderwaterzoektocht omzichtig zou worden uitgevoerd, om te voorkomen dat er ook maar iets verloren zou gaan.
Neus en zijpaneel
Een verslaggever van CBC News meldt dat onder meer de waarschijnlijke neus van de onderzeeboot van het bedrijf OceanGate en een zijpaneel de haven in werden gehesen. Ook het onderstel van de duikboot lijkt te zijn teruggevonden.
Pelagic Research, het bedrijf dat de robot bediende die de brokstukken borg, wil niet ingaan op details, maar zegt wel dat "de operaties op het water succesvol zijn volbracht".
De Titan raakte eerder deze maand vermist toen het afdaalde naar het wrak van de Titanic. Hoewel de Amerikaanse kustwacht vorige week bekendmaakte dat de onderzeeër is geïmplodeerd en dat alle vijf opvarenden om het leven zijn gekomen, moet verder onderzoek uitwijzen wat er exact mis is gegaan.
Het duikbootje werd vanaf Newfoundland vlak bij het wrak van de Titanic gebracht en daalde toen op eigen kracht richting het in 1912 gezonken passagiersschip, dat op een diepte van zo'n 3800 meter ligt.
Met het bergen van een deel van de brokstukken kan er worden begonnen met de verdere onderzoeken naar de oorzaak van de implosie. De federale politie van de provincie Newfoundland en Labrador doet een vooronderzoek naar de omstandigheden die hebben geleid tot de dood van de mensen aan boord van de Titan.
Daarnaast werken de nationale vervoersveiligheidsraden van Canada en de Verenigde Staten aan een gezamenlijk onderzoek.
Onder anderen de ex-manager van OceanGate waarschuwde het bedrijf in 2018 al dat er ernstige veiligheidsrisico's waren rond het ontwerp van de Titan. Hij stelde dat het bedrijf onder meer had geweigerd om cruciale tests uit te voeren op de romp van het vaartuig.
Koolstofvezel
De Titan was voor een groot deel gemaakt van koolstofvezel en titanium, wat tamelijk ongebruikelijk is bij moderne onderzeeërs die naar dieptes duiken waarop de Titanic ligt. OceanGate-oprichter Stockton Rush zei in een interview in 2021 dat de Titan een experimentele onderzeeër was.
"Ik heb regels gebroken om dit te maken. Ik denk dat ik ze gebroken heb gesteund door logica en goede techniek", stelde hij toen. Rush was een van de vijf omgekomen opvarenden.