Esmee Brugts
NOS Voetbal

De aanval als nieuwe verdediging: 'Verrast dat ze het toch wel heel snel oppikken'

Bondscoach Louis van Gaal deed het met Dirk Kuijt, een spits opstellen als aanvallend ingestelde verdediger van Oranje. En nu is Andries Jonker het als bondscoach van de vrouwen van plan, door de buitenspeelsters Esmee Brugts en Victoria Pelova om te scholen tot extra troeven in zijn nieuwe systeem.

"Ik heb overal voorin gespeeld. Overal op het middenveld. Maar achterin nog niet", vertelt Brugts. "Vooral conditioneel is het even wennen."

In een besloten (en gewonnen) oefenduel met een jongensteam van De Volewijckers kon Brugts alvast wennen aan haar nieuwe rol. Ze nam zelfs een van de twee treffers voor haar rekening, waarmee ze meteen de meerwaarde aantoonde van de nieuwe tactiek. "Je wordt op een andere manier uitgedaagd."

De credits voor het geslaagde experiment kunnen ook naar Janneke Bijl, de assistent van Jonker. Zij werd naar voren geschoven om de spoedcursus te geven tijdens de trainingsweken met Oranje.

"Ik heb geprobeerd ze te helpen", aldus Bijl. "Door beelden te kijken, met individuele trainingen..."

De nieuwe vleugelverdedigsters van Oranje: Victoria Pelova en Esmee Brugts

"Als aanvalster weten ze precies wat ze moeten doen. Het verdedigende aspect is net iets anders", vervolgt Bijl. "Verbaasd is een groot woord, maar ik ben misschien wel verrast dat ze het toch wel heel snel oppikken."

Ze zijn ook nog jong en leergierig, merkt Bijl. Pelova is 24, Brugts moet volgende maand zelfs nog 20 worden.

Brugts ziet haar nieuwe rol met vertrouwen tegemoet, ook omdat er in het beoogde systeem van Jonker een extra centrale verdedigster wordt neergezet. "Als iemand mij voorbij speelt, staan er nog drie anderen achter me."

Betere tegenstanders

Bijl benadrukt dan Pelova en Brugts niet de enige opties zijn voor op de vleugels. Waar ze deze twee aanvalsters vooral verdedigend moet bijspijkeren, zijn er verdedigsters in de selectie die ze juist weer aanvallend wat hoopt bij te brengen. Dan moet de komende weken maar blijken wie de tests het beste doorstaat.

"Ik heb wel afgelopen periodes daar gestaan", kijkt Brugts terug op de trainingsweken. "Nu gaan we ook tegen betere tegenstanders spelen."

Brugts en Bijl oefenden samen op de nieuwe taken van de opkomende vleugelverdedigster:

Spoedcursus verdedigen voor aanvalster Brugts: 'Beetje hulp heb ik wel nodig'

Voor Brugts persoonlijk kan haar veelzijdigheid wellicht nog wat extra interesse opwekken vanuit de Europese topcompetities. De aanvalster heeft deze zomer PSV verlaten, maar zegt nog niet met een nieuwe club rond te zijn.

Een nieuwe Stefanie van der Gragt of Dominique Janssen ambieert ze niet te zijn, wel raadpleegt Brugts de ervaren topverdedigsters voor adviezen. "Vaak vraag ik: kunnen jullie constant tegen me blijven praten, want dat heb ik echt nodig."

Het vak is met goede coaching ook best snel onder de knie te krijgen, blijkt uit het verleden.

Met de veelzijdige Kuijt als opkomende linksback werd Nederland in 2014 uiteindelijk derde op het WK. Tijdens zijn laatste ambtstermijn als bondscoach zag Van Gaal de aanvallend ingestelde vleugelverdedigers Denzel Dumfries en Daley Blind bij vlagen schitteren in zijn systeem, vooral tegen de Verenigde Staten op het WK.

"Eigenlijk ben ik gewoon een extra aanvaller", realiseert Brugts zich heus wel. "Aanvallend moet ik ook mijn ding blijven doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl