Econometrist Faber (21) zorgt voor korfbalrevolutie: 'Gebruik data in mijn voordeel'
Dean van het Laar
redacteur NOS Sport
Dean van het Laar
redacteur NOS Sport
De naam van korfballer Ran Faber gaat de geschiedenisboeken van het Nederlandse korfbal in. De 21-jarige Oranje-international, speler van het Friese LDODK, won deze week voor het derde seizoen op rij de eretitel beste speler onder 21 jaar in de Korfbal League. Dat is een primeur.
Zijn geheim? Een cocktail van werklust, discipline en atletisch vermogen gemixt met een flinke dosis Hollandse nuchterheid. "Ik praat liever niet over mijn prestaties, maar laat het liever op het veld zien", is een zin die meerdere keren voorbij komt als je een gesprek met Faber voert.
Er is één ingrediënt waarmee hij zich onderscheidt, en dat is het gebruik van data. Een onbekend fenomeen in de korfbalwereld, maar Faber is er verzot op geraakt. Hij heeft zich erin verdiept en gebruikt het om zijn spel te verbeteren.
"De fascinatie voor data is begonnen op de middelbare school. Ik was altijd bezig om de toekomst te voorspellen aan de hand van data. Dat begon onschuldig door te proberen om voetbaluitslagen correct te voorspellen", vertelt Faber.
"Na de middelbare school ben ik econometrie gaan studeren aan de universiteit, waar ik dagelijks ook veel met data moet werken. Na verloop van tijd begin je patronen in data te herkennen, waardoor je bepaalde resultaten kan voorspellen. Toen ik in het eerste team van LDODK kwam te spelen, ben ik het ook bij het korfbal in m'n voordeel gaan gebruiken."
Terwijl hij er enthousiast over praat, grijpt Faber naar z'n tas, trekt er een stapel schriften uit en bladert driftig door de papieren heen. Hij laat een A4'tje zien waarop de namen van z'n tegenstanders staan. Achter die namen staan per speler een aantal streepjes. Een leek kan er geen chocola van maken, voor Faber is het gesneden koek.
"Ik heb per tegenstander zijn laatste tien wedstrijden bekeken en daarbij genoteerd hoe vaak hij of zij vanaf de linker- of rechterkant, of juist binnendoor komt om te schieten op de korf. Aan de hand daarvan weet ik hoe ik mij moet positioneren in verdedigend opzicht, waardoor ik mijn tegenstander van scoren houd."
Hulpmiddel
Het is een van de situaties waarin hij probeert er zijn voordeel mee te doen. Toch staart Faber zich niet blind op het fenomeen data.
"Het is een mooi hulpmiddel, maar ik zie data als een tool om me te helpen bepaalde aspecten van m'n spel te verbeteren. Je kan bepaalde patronen herkennen door naar je statistieken te kijken. Maar door naar wedstrijdbeelden te kijken, weet ik hoe ik die data op de juiste manier kan interpreteren. Daarbij zie ik al snel wat ik per situatie anders had kunnen doen, of juist goed heb gedaan."
De ene ploeggenoot verklaart hem voor gek, de ander ziet de meerwaarde ervan in. Feit blijft dat Faber, mede door het toepassen van data, op z'n 21ste driemaal de trofee van beste jeugdspeler van de Korfbal League in zijn bezit heeft. "Ik ben er heel trots op. Het is iets om later aan m'n kinderen te laten zien. Daar moet ik ook meteen aan toevoegen dat ik nog lang niet uitgeleerd ben, er valt nog veel te verbeteren."
WK in aantocht
Want het volgende doel prijkt alweer aan de horizon. Eind oktober hoopt Faber met het Nederlandse team mee te gaan naar Taiwan, waar het WK korfbal op het programma staat.
Op de vraag hoe groot hij de kans acht dat hij mee mag, heeft de jonge Fries een gevat antwoord. "We zijn met acht mannelijke spelers, waarvan er nog één moet afvallen. Ik geef mezelf dus 87,5 procent kans om mee te gaan..."