Klimaatactivisten demonstreren bij staalfabriek Tata Steel IJmuiden
NOS NieuwsAangepast

Honderden klimaatactivisten op terrein Tata Steel in Velsen-Noord

Klimaatactivisten hebben ondanks een noodverordening ruim zes uur lang gedemonstreerd op het terrein van Tata Steel in Velsen-Noord. Onder luid gejuich braken zij rond 11.00 uur de hekken rondom Tata Steel open. Honderden activisten brachten vervolgens de middag door op het terrein.

Aan het eind van de middag besloot de burgemeester dat het niet verantwoord was om nog langer demonstranten op het terrein aanwezig te laten zijn, laat de gemeente Velsen weten. De demonstranten hebben het terrein aan het eind van de middag weer vrijwillig verlaten, meldt persbureau ANP.

De klimaatactivisten liepen vanmiddag rond in de buurt van Kofa2, een van de cokesfabrieken. De burgemeester had verboden om op deze manier te demonstreren en een noodverordening afgekondigd die tot maandagochtend van kracht is.

Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat toen de demonstranten eenmaal het terrein op waren gegaan, de gemeente de demonstratie zo goed mogelijk wilde faciliteren, meldde ANP. De autoriteiten hielden toezicht op de situatie, maar er was weinig politie aanwezig.

Reactie Tata Steel

Tata Steel zei in een reactie op de demonstratie dat het binnendringen van het terrein verboden en strafbaar is. Dit creëerde volgens het bedrijf risico's voor de actievoerders zelf, Tata Steel-medewerkers, omwonenden en het milieu. Het bedrijf riep de actievoerders op om het terrein te verlaten en deelde flyers uit met diezelfde oproep.

Tegelijkertijd met de actie bij Tata Steel blokkeerde Extinction Rebellion, uit solidariteit met de actie van Greenpeace, net buiten het terrein een spoorlijn. Zo'n tien actievoerders hadden zich aan het spoor vastgeketend, met als doel dat er geen staaltransporten konden plaatsvinden. Een woordvoerder van Tata Steel bevestigde tegen ANP dat er inderdaad geen treinen reden.

Einde spooractie

De politie kondigde iets na 17.00 uur aan dat de demonstranten het spoor moesten verlaten, maar de demonstranten kozen ervoor om te blijven zitten tot ze verwijderd werden, volgens Extinction Rebellion.

Volgens de gemeente zijn de demonstranten die zich hadden vastgebonden verwijderd en met een bus naar een nabijgelegen station gebracht en daar weer vrijgelaten. Degenen die zich niet hadden vastgebonden verlieten het spoor vrijwillig, volgens de gemeente.

Klimaatactivisten hadden zich vastgebonden aan het spoor

Buiten het Tata-terrein trad de punkrockband Hang Youth op voor de aanwezigen rondom de fabrieken. De band kondigde hun optreden twee dagen geleden al aan op sociale media.

Massa-aangifte

De actie van Greenpeace volgt op een massa-aangifte namens 1200 omwonenden tegen het staalbedrijf. Hierin eisen zij dat het bedrijf iets doet tegen de schadelijke stoffen die het uitstoot.

Stoffen die vrijkomen zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen ook andere schade aan de gezondheid aanrichten. Het stof daalt neer op de kozijnen van huizen en auto's, maar ook op kinderspeelplaatsen en schoolpleinen.

Te lang gewacht

Twee jaar geleden was Tata Steel nog van plan om tot 2040 staal te maken met behulp van kolen en de CO2-uitstoot die hierbij vrijkomt af te vangen en op te slaan onder de Noordzee. Maar politieke en maatschappelijke druk leidden in juni 2021 tot een kentering.

Het bedrijf wil nu staal gaan maken met behulp van groene waterstof, waarvan eerder werd gezegd dat dit voor 2040 niet mogelijk was. Maar ook met die strategie zal Tata nog zeker tien jaar stof, rook en stankoverlast veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl