Het terrein waar Rusland de ambassade wil bouwen bevindt zich op ongeveer 500 meter van het parlementsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Rusland stapt naar hoogste rechter om bouw ambassade in Australië af te dwingen

Rusland wil via het Australische Hooggerechtshof de bouw van een nieuwe ambassade afdwingen. Vorige week nam het parlement in Australië een wetsvoorstel aan dat de komst van de nieuwe ambassade in de hoofdstad Canberra moet voorkomen.

De ambassade zou te dicht bij het Australische parlement komen en daarom een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Rusland zou vanuit de ambassade de parlementariërs kunnen bespioneren. Het terrein waar Rusland de ambassade wil bouwen bevindt zich op ongeveer 500 meter van het parlementsgebouw.

De bouwplannen voor de ambassade werden in 2011 goedgekeurd en de bouw van het nieuwe gebouw zou binnen drie jaar afgerond worden. De huidige Russische ambassade bevindt zich op een andere plek in de hoofdstad.

Vorig jaar wilden de autoriteiten al het huurcontract beëindigen omdat de niet afgeronde werkzaamheden op het terrein afbreuk deden aan de esthetiek van de omgeving. Rusland vocht dit besluit met succes aan, waardoor de regering van premier Anthony Albanese nieuwe wetten moet aannemen om de bouw van een nieuwe ambassade te kunnen voorkomen.

Kraker op ambassadegrond

Op het terrein waar Rusland de ambassade wil bouwen bivakkeert sinds zondag een man, die volgens Australische media een Russische diplomaat is. De man zou een trainingsbroek en donsjas dragen en weigeren te vertrekken. De Russische ambassade wil de berichtgeving niet bevestigen, meldt persbureau AP.

De Russische diplomaat zou verblijven in een klein gebouw op het braakliggende terrein:

De verblijfplaats van de 'krakende diplomaat' op het ambassadeterrein in Canberra

Omdat het om een diplomaat zou gaan, kan de politie de man niet arresteren en verwijderen van het betwiste stuk grond. Diplomaten genieten namelijk diplomatieke onschendbaarheid. De politie houdt toezicht op de activiteiten van de man.

Australische media melden dat premier Albanese zich geen zorgen maakt om de situatie. "Een kerel die in de kou op een stukje gras in Canberra staat, is geen bedreiging voor onze nationale veiligheid", zei Albanese.

De Russische ambassade heeft bevestigd aanwezig te zijn met diplomatiek personeel om het gebouw en het bouwmateriaal te beschermen, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti. Wie er precies aanwezig was en of de kraker een diplomaat is, wordt niet vermeld.

Russische spionnen uitgezet

Australië verdenkt Russische diplomaten al langer van spionage. Zonder Rusland expliciet te noemen, maakte de Australische inlichtingendienst ASIO in februari van dit jaar bekend een spionnennetwerk te hebben ontmanteld. Het ging om een goed getrainde groep die gebruikmaakte van diplomatieke paspoorten en het was volgens de diensten de grootste en gevaarlijkste spionageoperatie uit de recente geschiedenis van Australië.

Volgens Australische media ging het om Russische spionnen. Er werkte opvallend veel personeel op de kleine Russische ambassade in Canberra, waardoor de activiteiten al langer nauwlettend werden gevolgd door de inlichtingendienst.

Om geen diplomatieke rel te veroorzaken, ontmantelde Australië het netwerk in alle stilte door visa in te trekken of niet te verlengen. De regering koos voor deze aanpak omdat gevreesd werd dat als de verdachten persona non grata zouden zijn verklaard, Rusland Australische diplomaten het land uit zou zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl