Nederland wilde tbs-maatregel verdachte steekpartij Den Haag niet overnemen van Curaçao
Nederland heeft in 2018 geweigerd om van Curaçao de tbs-maatregel over te nemen voor Jamel L., de man die dinsdag in Den Haag een medewerkster van een supermarkt doodstak. Dat bevestigen bronnen aan de NOS na een bericht op Nu.nl. Het besluit om het verzoek van Curaçao af te wijzen zou zijn genomen door toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker.
Tbs-veroordelingen die zijn opgelegd door rechters in het Caribische deel van het Koninkrijk kunnen door Nederland worden overgenomen, maar dat hoeft niet. Persbureau ANP las in stukken van de rechtbank op Curaçao dat "mede in verband met de daaraan verbonden kosten" van behandeling in Nederland is afgezien.
L. bleef daarom op Curaçao op een afdeling voor gedetineerden met psychische klachten. Zijn problematiek wordt door een arts omschreven als een schizo-affectieve stoornis, paranoïde- en grootheidswanen, een gebrekkige impulsbeheersing en dreigend en agressief gedrag. Hij bleef het grootste deel van de dag in zijn cel, arbeid was niet mogelijk en resocialisatie evenmin, meldt het ANP.
Toch werd zijn TBS twee jaar later beëindigd onder de voorwaarden dat hij de aanwijzingen van zijn behandelaars zou opvolgen en vierwekelijks injecties met medicatie zou krijgen.
Direct vrijgelaten
L. was in ieder geval in september 2022 weer in Nederland. Hij is toen op verschillende plaatsen in Nederland opgepakt. Op 9 juni van dit jaar stond hij voor de rechtbank in Rotterdam in verband met twee zaken: bedreiging van gemeenteambtenaren in Zwijndrecht eind vorig jaar en de diefstal van een pak melk in een supermarkt en bedreiging van een medewerker in april dit jaar.
De rechtbank sprak hem vrij van diefstal van het pak melk, wegens gebrek aan bewijs. Voor de bedreiging van de gemeenteambtenaren kreeg hij een gevangenisstraf van 107 dagen, dat was de tijd dat hij in voorarrest had gezeten. Hij is daarom direct vrijgelaten.
Bij de rechtbank in Rotterdam was niet bekend dat L. op Curaçao een tbs-maatregel opgelegd had gekregen. Ook wist de rechtbank niet dat hij al eens door een Engelse rechtbank was veroordeeld.
Uit de Rotterdamse uitspraak blijkt dat de tbs-veroordeling niet was vermeld op het strafblad dat het Openbaar Ministerie bij de rechtbank heeft aangeleverd. Hoe dat kan, wordt volgens het OM nog uitgezocht.
Chronisch psychotische man
In 2018 oordeelde een rechter op Curaçao dat er een duidelijke relatie was tussen stoornissen en verschillende gepleegde delicten in 2016 en 2017 op het eiland. In dat vonnis is het oordeel van de psychiater die L. onderzocht opgenomen.
Die psychiater noemde L. "een chronisch psychotische man met paranoïde wanen" en "ernstige realiteitsstoornissen". L. kreeg ook een psychische behandeling opgelegd op Curaçao, maar kon die niet uitzitten omdat een aangewezen inrichting hem niet wilde opnemen omdat hij te gevaarlijk was.
Geen noodzaak voor observatie
Bij de behandeling voor de Rotterdamse rechtbank is wel gevraagd of L. geobserveerd kon worden in het Pieter Baan Centrum, bleek gisteren. Het NIFP, de instantie die bekijkt of iemand een tbs-maatregel moet worden opgelegd, heeft toen het advies gegeven dat er geen noodzaak was om hem ter observatie op te nemen. Dat advies is door de Rotterdamse rechter overgenomen.
De 56-jarige L. blijft twee weken langer vastzitten, besloot de rechtbank in Den Haag vandaag. Hij wordt verdacht van moord of doodslag, meldt het Openbaar Ministerie. L. werd dinsdag in de buurt van de supermarkt opgepakt op verdenking van het doodsteken van de 36-jarige Albert Heijn-medewerkster, kort na openingstijd.