Wateroverlast in Eijsden
NOS NieuwsAangepast

Straten Zuid-Limburg onder water na zware regenbuien

In Zuid-Limburg zijn door zware regenbuien straten ondergelopen. Om 18.45 uur waren bij de veiligheidsregio al meer dan honderd meldingen binnengekomen, ook over ondergelopen kelders en omhoog gekomen putdeksels, schrijft de regionale nieuwssite 1Limburg.

De brandweer heeft vier actiecentra ingericht, in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard. Van daaruit worden de brandweerwagens rechtstreeks aangestuurd naar meldingen in de buurt.

Ook Valkenburg heeft opnieuw te maken met wateroverlast. "Het is lang niet zo erg als twee jaar geleden, maar het roept herinneringen op", zei burgermeester Prevoo tegen 1Limburg. Toen kreeg de regio te maken met de ergste overstromingen in tientallen jaren en raakten 2300 huizen beschadigd.

De telefoon van burgemeester Prevoo bleef vanavond rinkelen, vertelde hij:

Stortbuien in Zuid-Limburg, kelders in Valkenburg onder water

Het KNMI kondigde vandaag tot 19.00 uur code oranje af voor de hele provincie Limburg. Regionaal zou meer dan 75 millimeter kunnen vallen. Daardoor konden schade en gevaarlijke situaties ontstaan.

In Zuid-Limburg lijken de ergste buien voorbij. Het KNMI heeft afgeschaald naar code geel. De regen trekt verder naar noordoosten. Ook in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel geldt code geel. Regionaal kan er meer dan 50 millimeter regen vallen, en plaatselijk mogelijk meer dan 75 millimeter.

Het waterschap Limburg in Sittard had vanmiddag al een een container met noodmaterialen klaargezet. "Als de bui valt, kunnen we vanaf deze locatie snel wegrijden en maatregelen nemen", zegt locodijkgraaf Marc Breugelmans. Inspecteurs van het waterschap controleren beken en stuwen.

Extra alert

De regen komt vanuit België en kan de komende 24 uur leiden tot een sterke stroming van de Maas. Rijkswaterstaat waarschuwde vooral de recreatievaart in Limburg om daar extra alert op te zijn.

De afvoer van de Maas kan in relatief korte tijd namelijk snel stijgen. "De verwachte afvoer is niet alarmerend, maar vraagt wel om extra alertheid", aldus Rijkswaterstaat.

Ook is er kans dat uiterwaarden deels onderlopen, zoals bij Roermond waar de stuw door werkzaamheden niet maximaal kan worden ingezet. Extreem hoogwater wordt niet verwacht.

"De Maas is eigenlijk een regenrivier. Heel veel regen die in België en Limburg valt, wordt afgevoerd via de Maas", zei Joop Kraan van Rijkswaterstaat op NPO Radio 1.

"Mocht je zien dat er inderdaad veel regen wordt afgevoerd, kijk dan of je in de haven kan blijven liggen of stel je reis even uit", raadde hij vaarweggebruikers aan.

Voor de Waalse provincie Namen was code rood afgekondigd. Dat is inmiddels teruggeschroefd naar code oranje. Die code is ook in Belgisch Limburg en de provincie Luik van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl