NOS NieuwsAangepast

Echtpaar schenkt Singer Laren een Mondriaan en nog 32 schilderijen

Museum Singer Laren heeft 33 schilderijen gekregen van een echtpaar dat anoniem wil blijven. De geschonken kunstverzameling bestaat uit werken van onder anderen Piet Mondriaan, Kees van Dongen, Leo Gestel, Ferdinand Hart Nibbrig, Théo Van Rysselberghe en Jan Sluijters.

De schilderijen sluiten volgens het museum goed aan bij de Nederlandse avant-garde kunst die er al te zien is. De werken zijn op dit moment te bekijken tijdens de tentoonstelling Liefde voor kleur, die speciaal is gemaakt rondom de collectie.

Anemonen in een vaas van Piet Mondriaan

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm raakte zo'n tweeënhalf jaar geleden in gesprek met het echtpaar over het idee om een tentoonstelling te organiseren rondom hun verzameling. Pas later kwamen zij met het idee om werken aan het Singer te schenken.

De Lorm zegt "dolblij" te zijn met de schenking. "Het is een enorme upgrade voor de collectie."

Vooral het schilderij van Piet Mondriaan, Anemonen in een vaas, vindt hij een aanwinst, want een Mondriaan had het museum nog niet. "Het is echt een missing link en een prachtig werk", zegt De Lorm. Het stilleven is geen abstract werk, maar stamt volgens de directeur uit Mondriaans spirituele fase. "Hij was toen heel erg bezig met de natuur."

Ook heeft het museum dankzij de schenking nu vroeg werk van Kees van Dongen. "Met Schovenbindsters brak hij door", zegt De Lorm. Andere nieuwe schilderijen zijn Femme à la rose van Kees van Dongen, Maannacht van Jan Sluijters en Dans orientale van Leo Gestel.

  • Singer Laren
    Schovenbindsters van Kees van Dongen
  • Singer Laren
    Dance orientale van Leo Gestel
  • Singer Laren
    Maannacht van Jan Sluijters

Singer Laren kreeg in 2018 al een collectie schilderijen van de familie Blokker. Deze ruim honderd schilderijen waren vooral gemaakt door Nederlandse avant-gardisten van rond 1900. Zo bestond de verzameling uit werken van Jan Sluijters, Jan en Charley Toorop, Kees van Dongen, Dik Ket, Carel Willink en Leo Gestel.

Hiermee opende het museum vorig jaar een nieuwe vleugel. Die vleugel werd uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl