De kooks- en gasfabriek II op het terrein van de staalfabriek van Tata Steel
NOS NieuwsAangepast

Twee fabrieken Tata Steel per direct onder verscherpt toezicht

De twee kooksgasfabrieken van Tata Steel komen per direct onder verscherpt toezicht te staan. Dat schrijft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die ziet dat problemen bij de vervuilende installaties "zich opstapelen".

Zo is het aantal ongewone voorvallen afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd. Het gaat om twee fabrieken van de staalproducent die zo snel mogelijk aan milieueisen moeten voldoen met het oog op de gezondheid van de omwonenden.

Tata moet een verbeterplan opstellen en elke maand rapporteren over de voortgang. Bij onvoldoende verbetering zegt de omgevingsdienst extra maatregelen te zullen nemen zoals het opleggen van meer dwangsommen of het intrekken van vergunningen.

Geen einddatum

In een kooksgasfabriek wordt steenkool ontdaan van gas. De omgevingsdienst heeft het in een brief over verouderde installaties. Met name over kooksgasfabriek 2 zijn al jaren klachten, onder meer over stankoverlast.

"Tata Steel moet er nu echt scheppen bovenop doen", zegt een woordvoerder van de omgevingsdienst. "We hangen hier geen einddatum aan. Op enig moment zullen we wel evalueren. In eerste instantie willen we sterke verbetering zien."

Een woordvoerder van Tata Steel zegt verbaasd te zijn over het verscherpte toezicht. "Omdat het intensieve toezicht dat er was, juist in oktober 2021 is gestopt. Daarbij zijn de emissies bij een van de twee kooksgasfabrieken juist gehalveerd, en ook de geur- en stofuitstoot zijn er afgenomen."

Hij erkent wel dat verbetering mogelijk is. "Maar in onze ogen vertekent nu het beeld: het aantal meldingen over voorvallen is toegenomen omdat wij zijn overgestapt op een nieuwe meetmethode. We willen snel in gesprek met de Omgevingsdienst voor een nadere toelichting."

Voorvallen

Tata Steel is verplicht om voorvallen te melden die afwijken van het normale bedrijfsproces en die een nadelig gevolg kunnen hebben voor het milieu. Tussen juni 2022 en juni 2023 ontving de omgevingsdienst 1236 meldingen tegenover 268 meldingen in dezelfde periode een jaar eerder. Hiervoor kreeg Tata Steel eerder al een waarschuwing.

De omgevingsdienst legt Tata Steel ook een dwangsom op van 160.000 euro. Die komt voort uit een aangifte eerder dit jaar door de dienst dat de stofmonitoring van het bedrijf niet aan de wettelijke eisen voldoet. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of de staalfabrikant zich houdt aan de uitstootnorm voor stof.

Eerder dit jaar kreeg de staalproducent al twee boetes van in totaal 110.000 euro. Volgens de rechtbank in Amsterdam was bewezen dat het bedrijf milieuregels niet heeft nageleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl