Drukte op de wegen rond Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Overlast door regen en onweer, code oranje voorbij

Onweersbuien met veel regen en hagel trekken in noordoostelijke richting over Nederland. Urenlang gold in de meeste provincies code oranje, maar deze waarschuwing voor gevaarlijk weer is sinds 22.00 uur ingetrokken. Het KNMI geeft in het midden en noorden van het land nog wel code geel af.

Het onstuimige weer leidt plaatselijk tot ondergelopen straten, pleinen en winkels. Ook is er hinder voor de luchtvaart en verkeer op de weg. Voor zover bekend zijn er geen grote incidenten gemeld. De ANWB zegt dat er relatief weinig ongelukken zijn gebeurd.

Luchthaven Schiphol kampt met vertragingen en annuleringen. Als gevolg van het noodweer konden kort geen vluchten vertrekken, schrijft regionale omroep NH Nieuws. Om veiligheidsredenen legde het grondpersoneel even het werk neer.

Avondspits loste snel op

Wateroverlast leidde op verschillende wegen tot een langere reistijd. Vanwege het onstuimige weer kwam de avondspits vroeg op gang. Op het hoogtepunt, rond 17.30 uur, stond er volgens de ANWB 954 kilometer file. Daarmee is het de op zes na drukste spits van het jaar. Na het hoogtepunt is de drukte op de weg snel afgenomen.

In Zeeland is de brandweer in actie gekomen na meldingen van wateroverlast, zoals ondergelopen kelders. Volgens Omroep Zeeland moet een winkel in het centrum van Middelburg de komende dagen dicht blijven, omdat de toiletten zijn overgelopen en er ontlasting op de vloer ligt. Ook stond er water op de Markt in de Zeeuwse hoofdstad.

Bekijk hier video's van de plaatselijke wateroverlast en het noodweer:

Code oranje: plotseling erg veel water in grote delen van het land

Omroep Brabant meldt dat pretpark de Efteling in Kaatsheuvel een aantal attracties had stilgelegd vanwege het slechte weer. Het ging om de buitenattracties.

Op meerdere plaatsen was de avondvierdaagse afgelast. Persbureau ANP meldt dat het onder meer gaat om de vierdaagse in Haren (Groningen), Alblasserdam en Leiderdorp (Zuid-Holland) en de Amsterdamse wijk IJburg.

Waarschuwing

Eerder op de middag gaf het KNMI code oranje uit voor gevaarlijk weer in verschillende provincies. Het weerinstituut waarschuwt voor stevige onweersbuien. Ook kon het plaatselijk hard gaan regenen, met mogelijk hagelstenen tot twee centimeter.

Naarmate de dag vorderde, werd het risicogebied verder uitgebreid. Sinds het begin van de avond gold ook voor de noordelijke provincies code oranje. Iets voor 20.00 uur werd de weerswaarschuwing voor de overige provincies afgeschaald. Twee uur later gebeurde dat ook voor de noordelijke provincies.

  • Annette van Citters via NOS Ooggetuige
    Schuilen voor de regen in Den Bosch
  • Omroep Zeeland
    Wateroverlast in Middelburg
  • Reshma Oedit via NOS Ooggetuige
    De lucht boven Nieuwerkerk aan den IJssel
  • Robbert Hamburg via NOS Ooggetuige
    Noodweer boven Nootdorp
  • Rosanne Vink via NOS Ooggetuige
    Slecht weer bij de Efteling in Kaatsheuvel
  • Vivian Kramer via NOS Ooggetuige
    Zware onweer en regenbuien boven zee, rond 16.00 uur in de haven van Colijnsplaat (Zeeland)

De buien trekken vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over het land. De wind kan hierbij stevig uithalen, met windstoten tot 80 kilometer per uur. "Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van wateroverlast, grote hagelstenen, omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en blikseminslag", waarschuwt het KNMI.

Grote impact

Eerder had het KNMI al code geel uitgegeven vanwege de stevige onweerbuien. Code oranje betekent dat "er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl