NOS NieuwsAangepast

Opkoopverbod voor beleggers leidt tot meer kansen voor starters

Het opkoopverbod voor beleggers lijkt soelaas te bieden voor starters op de woningmarkt. Zo'n 2000 woningen die zonder het verbod in handen van beleggers zouden vallen, gingen vorig jaar naar starters, concluderen onderzoekers.

De onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Kadaster keken naar de effecten van het opkoopverbod. Het FD schrijft erover. Volgens de maatregel mag een woning in de eerste vier jaar na het opkopen niet worden verhuurd. Zo worden beleggers geweerd die woningen kopen voor de verhuur.

Goed gelukt

Tientallen gemeenten gebruiken de maatregel, waaronder ook de grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Volgens het onderzoek is het goed gelukt om met het opkoopverbod starters op de woningmarkt meer kans te geven.

Onderzoeker Marc Francke van de UvA denkt dat het aantal woningen dat voor starters beschikbaar komt door het opkoopverbod nog verder oploopt. "De maatregel geldt vanaf 1 januari 2022, maar sommige gemeenten hebben hem pas eind vorig jaar ingevoerd."

Het weren van beleggers uit bepaalde wijken leidt er niet toe dat ze elders meer woningen opkopen. Er is dus, zeggen de onderzoekers, geen waterbedeffect.

Andere oorzaken

De dalende belangstelling van beleggers voor woningen om die te verhuren kent ook andere oorzaken. Zo ging de overdrachtsbelasting omhoog. En het puntenstelsel verandert, waardoor verhuurders verder worden beperkt in het vaststellen van de huurprijs.

Het leidt er allemaal toe dat verhuurders hun woningbezit willen verkopen. Dat is gunstig voor kopers, maar de keerzijde is dat er minder huurwoningen beschikbaar zijn.

Die beperking raakt volgens het onderzoek onder meer arbeidsmigranten. Voor deze groep geldt dat qua inkomen velen in aanmerking zouden komen voor een sociale huurwoning. Maar de wachtlijsten daarvoor zijn lang, migranten hebben vaak niet voldoende 'wachttijd' opgebouwd en staan dus onderaan de lijst.

"Voor arbeidsmigranten wordt de spoeling dunner", zegt onderzoeker Francke, hoogleraar Real Estate Analytics aan de UvA. "Voor hen blijven er minder woningen over." Ook de buurtsamenstelling verandert door het opkoopverbod. "Minder niet-Nederlanders, het gemiddelde inkomen van bewoners gaat wat omhoog, net als de gemiddelde leeftijd."

Verder zien de onderzoekers dat in een wijk waar het opkoopverbod geldt, bij de huurwoningen die overblijven de huurprijs een klein beetje omhoog gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl