NOS SportAangepast

Griekspoor verovert grastitel in uitzinnig Rosmalen: 'Mooiste week uit mijn leven'

Griekspoor pakt titel bij grastoernooi Rosmalen; publiek uitzinnig

Tallon Griekspoor is in de voetsporen getreden van Richard Krajicek, Sjeng Schalken en Tim van Rijthoven door het ATP-toernooi in Rosmalen op zijn naam te schrijven.

Het publiek nam hem de hele week luidkeels bij de hand met aanmoedigingen en applaus en deed dat ook op de finaledag. De nummer 38 van de wereld beleefde daardoor een droomweek op het Brabantse gras, die eindigde met een moeizame zege op de Australiër Jordan Thompson (ATP-103): 6-7 (4), 7-6 (3), 6-3.

Top-30

Griekspoor, die begin dit jaar in het Indiase Pune zijn eerste ATP-titel veroverde, streeft dankzij zijn prestaties in eigen land Botic van de Zandschulp op de wereldranglijst voorbij en zal maandag op de 29ste plaats - goed voor een geplaatste status op Wimbledon - de beste Nederlander zijn. Zijn hoogste positie tot deze week was de 34ste notering, vorig jaar april.

"Dit is voor mij het mooiste moment uit mijn loopbaan en de mooiste week uit mijn leven", zei Griekspoor. "Het is altijd lastig om je beste tennis te spelen in de finale, maar met de hulp van het publiek is het gelukt. Het moest van heel ver komen vandaag, maar ik heb nooit opgegeven."

Griekspoor na titel Rosmalen: 'Had last van extra spanning, iedereen was er'

De wedstrijd stond voor 14.30 uur geprogrammeerd, maar na een lange en ook nog eens door regenpauzes geteisterde vrouwenfinale vertrok pas tegen 18.00 uur de eerste service van Griekspoors racket. Twee foutjes en een glijpartijtje later keek hij al meteen tegen twee breakpunten aan.

Spanning

Bij de tweede ging het mis, waarmee de 26-jarige Haarlemmer zijn opponent een vliegende start bezorgde. De spanning speelde hem parten, vertelde hij. "Ik voelde mezelf vooraf al niet geweldig: ik had moeite met eten en op de baan vond ik het moeilijk om mijn benen te voelen. Familie en vrienden waren er allemaal bij en mensen verwachten toch dat je wint..."

Thompson, die al vaker had bewezen goed op gras uit de voeten te kunnen en in 2019 in Rosmalen zijn enige ATP-finale speelde (en verloor), begon zijn eerste opslagbeurt echter met twee mishits en toen daar een bal in het net op volgde, kreeg Griekspoor meteen drie kansen op een rebreak. Met een prachtige forehand had hij die direct te pakken.

Jordan Thompson

Waarna zich een duel ontspon waarin de 29-jarige Australiër, die vier jaar geleden de nummer 43 van de wereld was, zich een taaie tegenstander toonde voor de hoger gerankte Griekspoor. Die moest vooral in zijn servicegames meer energie steken dan hem lief was tegen de sterk retournerende Thompson.

Worsteling

Tot twee keer toe moest de Nederlandse favoriet, die zichtbaar worstelde met zijn eigen spel en dat van zijn tegenstander, een breakpunt wegwerken in de eerste set, op 5-5 zelfs na een 40-0 voorsprong. In de tiebreak knokte hij zich al mopperend van 0-4 terug tot 4-4, waarna nieuw verlies van een servicepunt hem opbrak: 6-7.

Griekspoor stond eind vorig jaar al eens tegenover Thompson en verloor toen, in de Davis Cup, ondanks een set en een break voorsprong. Nu stond hij voor de opgave de omgekeerde weg te volgen, maar daar leek de af en toe moedeloos en vermoeid ogende Haarlemmer niet veel fiducie in te hebben. De vechtlust hield hem op de been.

Tallon Griekspoor zei voor het toernooi dat als hij Rosmalen zou winnen, hij het nabijgelegen meer in zou springen. En zo geschiedde.

Belofte maakt schuld: Griekspoor duikt meer in na titel Rosmalen

Op 4-4 verschafte hij zich met knap spel zowaar drie breakkansen op rij. Op de tweede was het raak doordat een forehand van Thompson via de netband over de achterlijn vloog. Daarmee was de tweede set nog niet beslecht, want mede dankzij twee nonchalante volleys van Griekspoor wist Thompson terug te breken: 5-5.

Met lef

Er volgde andermaal een tiebreak, waarin Thompson als eerste een servicepunt inleverde en wellicht het naderen van zijn eerste ATP-titel in zijn arm ging voelen. Griekspoor speelde op eigen service juist solide en haalde met 7-3 de tweede set binnen.

Terwijl het bij Thompson plots allemaal moeizamer ging, leek Griekspoor plots met ontspanning en hernieuwd vertrouwen op de baan te staan. Dat leidde op 3-2 tot een break in zijn voordeel. Op 5-3 serveerde Griekspoor de partij op love uit.

De zege had enorme betekenis voor de stoïcijnse Griekspoor. "Ik toon niet heel snel emotie, maar deze was heel mooi. Een bewijs dat ik altijd met lef en naar voren moet spelen: dat haalt het beste in mij naar boven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl