liveblog
NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse leiders roepen in Sint-Petersburg op tot vredesonderhandelingen

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

  • Afrikaanse leiders roepen in Sint-Petersburg op tot vredesonderhandelingen.
  • Twee doden bij raketaanval in regio Charkiv

Van acht meter water naar nul, de gevolgen van het lege stuwmeer in Oekraïne

De Oekraïners die dicht bij de doorgebroken Kachovkadam wonen, maken zich ernstige zorgen. Zo'n 500.000 hectare landbouwgrond droogt op nu het stuwmeer leegloopt. Er komt geen druppel water meer uit de kraan. Dorpsbewoners vrezen voor hun toekomst.

Van acht meter water naar nul, de gevolgen van het lege stuwmeer in Oekraïne

Afrikaanse leiders roepen in Sint-Petersburg op tot vredesonderhandelingen

De leiders van Zuid-Afrika, Senegal, Egypte, Zambia, Uganda, Congo-Brazzaville en de Comoren hebben in gesprek met de Russische president Poetin in Sint-Petersburg opgeroepen om te beginnen met vredesonderhandelingen. De leiders zeiden dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de hele wereld schaadt.

President Ramaphosa van Zuid-Afrika zei dat de Afrikaanse delegatie wil dat de oorlog snel eindigt. Daarbij riep hij op om oorlogsgevangenen aan beide kanten vrij te laten en dat kinderen terug naar huis moesten worden gebracht, mogelijk doelend op de Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn overgebracht om ze te "russificeren".

De ontmoeting van Poetin met de regeringsleiders in het Konstantinovski-paleis in Sint-Petersburg

Ook wees Ramaphosa erop dat het vervoer van graan vanuit de havens van de Zwarte Zee weer moet worden opgepakt. Poetin zei daarop dat hij niet gelooft dat de levering van Oekraïens graan de wereldwijde voedselcrisis zal oplossen. "De crisis op de wereldvoedselmarkt is geen gevolg van het conflict in Oekraïne", zei Poetin.

Hij opende het gesprek door te zeggen dat hij "het evenwichtige standpunt" van de Afrikaanse delegatie over de oorlog in Oekraïne "verwelkomt". "We staan open voor een constructieve dialoog met iedereen die vrede wil op basis van de beginselen van rechtvaardigheid en rekening houdend met de legitieme belangen van de partijen", zei Poetin tegen de regeringsleiders.

Rusland heeft nooit geweigerd om gesprekken te voeren over het conflict, stelde hij. Kyiv weigert volgens hem te praten. Oekraïne heeft altijd gezegd dat vredesbesprekingen pas mogelijk zijn als Rusland zijn troepen uit Oekraïne heeft teruggetrokken.

In beeld: water begint te zakken in Cherson na dambreuk

In het door Rusland geannexeerde deel van de regio Cherson begint het overstromingswater te zakken na de ineenstorting van de Kachovka-dam. Van veel huizen is weinig meer over.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa geland in Sint-Petersburg

De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa is geland in Sint-Petersburg, om samen met andere Afrikaanse leiders te praten met de Russische president Poetin over het openen van vredesonderhandelingen met Oekraïne.

De Afrikaanse delegatie bestaat uit vier presidenten: Ramaphosa, Macky Sall uit Senegal, Hakainde Hichilema uit Zambia en Azali Assoumani uit de Comoren. De leiders van Oeganda, Egypte en Congo-Brazzaville trokken zich op het laatste moment terug uit het bezoek en stuurden in hun plaats daarvan hooggeplaatste vertegenwoordigers.

Gisteren waren de leiders in Kyiv waar Ramaphosa zei dat "beide kanten" moeten deëscaleren en dat vrede moet worden bereikt via diplomatiek overleg. Zelensky sloot die mogelijkheid uit en herhaalde dat vrede alleen mogelijk is wanneer Rusland zijn troepen uit Oekraïne heeft teruggetrokken.

Twee weken Oekraïens tegenoffensief: dit is wat we nu weten

Het Oekraïense tegenoffensief is nu ongeveer twee weken aan de gang. Langs het 1000 kilometer lange front vallen de Oekraïners Russische verdedigingslinies aan. "Dit hebben we de laatste tientallen jaren alleen in Irak gezien", zegt defensiedeskundige Mart de Kruif.

Twee weken Oekraïens tegenoffensief: dit is wat we nu weten

Twee doden bij raketaanval in regio Charkiv

Bij een Russische raketaanval op een klein dorp in de regio Charkiv zijn twee mensen omgekomen. Dat schrijft de regionale gouverneur, Oleh Synjehoebov, op Telegram. Eerder had hij het over vier doden, maar dat aantal heeft hij naar beneden bijgesteld.

Het Russische leger heeft het dorp Huryiv Kozachok volgens de gouverneur meerdere keren aangevallen. Een raket raakte een auto die richting het dorp reed, waarna de inzittenden op slag dood waren, aldus Synjehoebov.

Daarnaast heeft de Russische luchtmacht in de Russische grensregio Bryansk een aanval afgeweerd van het Oekraïense leger op een olieraffinaderij, aldus gouverneur Alexander Bogomaz op Telegram. Volgens de gouverneur heeft de luchtmacht drie Oekraïense drones vernietigd.

'Rusland behaalt tijdelijk voordeel met aanvalshelikopters in Zuid-Oekraïne'

Sinds het begin van het Oekraïense tegenoffensief heeft Rusland het aantal aanvalshelikopters in Zuid-Oekraïne opgeschaald. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie op Twitter.

Beelden tonen volgens het ministerie dat "meer dan twintig extra Russische helikopters zijn ingezet op Berdiansk Airport, ongeveer 100 kilometer achter de frontlinie". Deze aanvalshelikopters zouden langeafstandsraketten gebruiken tegen gronddoelen. Het is volgens het Britse ministerie aannemelijk dat het Russische leger hiermee "een tijdelijk voordeel" heeft behaald in Zuid-Oekraïne.

Het Oekraïense tegenoffensief begon ongeveer twee weken geleden. Op verschillende plekken aan het front zetten de Oekraïense troepen druk. Aan de andere kant van de frontlinie hebben de Russen uitgebreide verdedigingslinies aangelegd.

Russische bevoorradingstruck rijdt over landmijn

Bij het tegenoffensief van Oekraïne is een Russische munitietruck opgeblazen. De wagen reed over een landmijn en ontplofte.

Russische bevoorradingstruck rijdt over landmijn

'Oekraïens tegenoffensief op zeker drie plekken'

Het Oekraïense leger is op zeker drie plekken langs het front bezig met een tegenoffensief. Dat schrijft de Amerikaanse oorlogsdenktank Institute for the Study of War in een laatste update over de oorlog in Oekraïne. Volgens experts van de denktank zijn er offensieven ten zuidwesten van Bachmoet, in het westen van Donetsk nabij de grens met de regio Zaporizja en in het westen van Zaporizja. Volgens de ISW hebben de Oekraïners op verscheidene plekken beperkte terreinwinst geboekt. De denktank baseert die informatie op satellietbeelden en informatie van Russische militaire bloggers.

Eerder claimde de Oekraïense onderminister van Defensie Maljar al op Telegram dat Oekraïense troepen aan het oprukken waren naar het zuiden, richting Marioepol. Die terreinwinst kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Marioepol wordt nu ruim een jaar bezet door de Rusland, nadat de Russen via een maandenlange belegering de zuidelijke stad in handen kregen. De havenstad is essentieel voor de landbrug tussen de bezette Krim en Russisch grondgebied.

Oekraïense voetbalploeg toont vlag

Het nationale voetbalelftal van Oekraïne speelde gisteren tegen Noord-Macedonië een wedstrijd in de kwalificatiecampagne voor het EK van 2024. Voor de wedstrijd hadden de spelers een vlag van hun land gedrapeerd om hun schouders. Oekraïne won het duel in Skopje met 3-2.

De Oekraïense voetbalploeg voor aanvang van het duel tegen Noord-Macedonië in Skopje

Afrikaanse leiders bezoeken Poetin

Zeven Afrikaanse leiders ontmoeten vandaag in Sint-Petersburg de Russische president Poetin, nadat ze gisteren een onderhoud hadden met de Oekraïense president Zelensky. In de delegatie zitten de leiders van de Comoren, Senegal, Zuid-Afrika, Zambia, Egypte en hoge afgevaardigden uit Congo en Uganda. Zelensky riep ze voor hun gesprek met Poetin op om bij Poetin aan te dringen op vrijlating van politieke gevangenen van onder meer de Krim.

Verder benadrukte Zelensky opnieuw dat vredesbesprekingen pas mogelijk zijn als Rusland zijn troepen uit Oekraïne heeft teruggetrokken. In dezelfde persconferentie zei de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa in Kyiv dat "beide kanten" moeten de-escaleren en dat vrede moet worden bereikt via diplomatiek overleg. Ramaphosa onderhoudt warme banden met Rusland, reden waarom Oekraïne sceptisch is over het Afrikaanse bezoek.

Zelensky vroeg zich ook af waarom de Afrikaanse delegatie na het bezoek aan Kyiv doorreist naar Poetin. Zeker nadat een Russische raketaanval hun bezoek aan Kyiv had overschaduwd. "Dit is hun beslissing, maar ik weet niet hoe logisch het is", zei Zelensky. De oorlog in Oekraïne wordt onder meer door stijgende voedselprijzen gevoeld op het Afrikaanse continent.

Een deel van de Afrikaanse leiders gisteren met Zelensky in Kyiv

Welkom

Welkom in het liveblog van vrijdag 16 juni over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren lees je hier.