Koningin Máxima en koningin Mathilde van België in de koninklijke trein in 2016
NOS Nieuws

Koningshuis de reguliere trein in: koninklijk rijtuig na 160 jaar met pensioen

De koninklijke trein gaat met pensioen. Na bijna 160 jaar zullen het koningshuis en buitenlandse staatshoofden niet meer met het rijtuig reizen. Het vervoersmiddel is aan het einde van zijn levensduur, meldt de NS. In de toekomst reist de koninklijke familie met reguliere treinen.

"Er komt geen nieuwe", zegt een woordvoerder van de NS. "In overleg met de koning is dat besloten."

Het rijtuig heeft geen mankementen, maar is wel verouderd, zegt de NS. "Er komen nieuwe veiligheidseisen aan voor de trein. Dat zou betekenen dat er behoorlijk in geïnvesteerd moet worden. Omdat hij aan het einde van de levensduur is, is het niet meer zinvol om dat te doen."

De toenmalige koningin Beatrix in de koninklijke trein in 1992

In 1864 werd het eerste Salon Rijtuig (SR1) gebouwd voor Anna Paulowna, echtgenote van koning Willem II. Het rijtuig kan aan een andere trein gekoppeld worden. Doel was om de koninklijke familie en staatshoofden op binnen- en buitenlandse reizen te kunnen vervoeren.

Een replica van deze SR1 - met het originele toilet en de oorspronkelijke wastafel - is te zien in het Spoorwegmuseum. Het rijtuig is gesloopt nadat het in 1903 door koningin Wilhelmina werd vervangen door een nieuwe, meer uitgebreide koninklijke trein. Deze trein had twee salonrijtuigen, een bagagewagen en een keukenwagen.

Koningin Wilhelmina in de koninklijke trein in 1939

Op 7 juni 1917 ontspoorde bij Houten de trein waar de twee koninklijke salonrijtuigen aan waren gekoppeld. Koningin Wilhelmina zat op dat moment in de trein, maar zij bleef ongedeerd en hielp de gewonden om uit de trein te klimmen.

Hierna volgden nog verschillende rijtuigen voor onder anderen prins Bernhard en koningin Juliana. Begin jaren 90 nam koningin Beatrix de huidige SR10 in gebruik, een rijtuig dat werd ontworpen op basis van een bestaand Intercity Rijtuig 1e klasse.

Het interieur van het koninklijke salonrijtuig van koningin Juliana uit 1953

De SR10 is de laatste jaren door de koninklijke familie gebruikt voor staatsbezoeken, maar ook voor privéaangelegenheden. Zo werd het rijtuig gebruikt als vervoersmiddel voor de skivakantie naar Lech.

De koninklijke familie ging met de koninklijke trein op skivakantie naar Lech (foto uit 2013)

Bij het staatsbezoek aan België van 20 tot en met 22 juni zal de koninklijke familie voor de laatste keer gebruikmaken van het rijtuig. De koninklijke trein wordt na de pensionering aangeboden aan het Spoorwegmuseum in Utrecht.

"Er komt nog een allerlaatste rit van de opstelplek naar het Spoorwegmuseum, dat wordt een feestelijk moment", laat de woordvoerder van NS weten. Wanneer dat precies plaatsvindt, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl