Frenkie de Jong en Luka Modric
NOS Voetbal

Een dubbele portie Cruijff in De Kuip vanavond: De Jong tegen Modric

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Oneindig tegen een muurtje trappen. Het was een van de wijze lessen van Johan Cruijff om de bal beter te beheersen.

Sommige kinderen hoef je dat niet uit te leggen. Die doen dat uit zichzelf. Frenkie de Jong deed het tegen de muur van de garage van de buurman achter zijn ouderlijk huis in de Beatrixstraat in Arkel. Luka Modric deed het ontelbare keren tegen een hotelmuur in de Kroatische kustplaats Zadar, tijdens de oorlog in Joegoslavië.

Eerste kennismaking

Tot meesters van de bal groeiden ze uit. Vanavond treffen De Jong en Modric elkaar in de halve finales van de Nations League met Nederland en Kroatië. Het is hun eerste confrontatie op landenniveau. De eerste kennismaking was begin 2019 in de achtste finales van de Champions League, Ajax tegen Real Madrid.

De Jong liet Modric ontredderd achter in Bernabéu. Een verbijsterde blik van de Kroaat werd op de gevoelige plaat vastgelegd. Een plaat voor de eeuwigheid. De Nederlander zette de foto trots op zijn Instagram. "Zonder verdere bedoelingen hoor", zei hij er maar bij.

Frenkie de Jong en Luka Modric in 2019

Het had iets van een wisseling van de wacht, maar niets was minder waar. De Jong zette daarna bij FC Barcelona weliswaar de volgende stappen in zijn loopbaan, maar Modric wist bij Real Madrid nog niet van wijken.

Elf keer stonden ze in El Clásico tegenover elkaar: vier keer won De Jong, waarvan de laatste drie in 2023, één keer werd het gelijk en zes keer won Modric.

"Hij is een geweldige speler", zegt De Jong nu. "Echt een legende, nu al, terwijl hij nog speelt. Een supermooie speler om naar te kijken, door zijn stijl en zijn uitmuntende techniek."

Kijk hieronder naar wat Frenkie de Jong te zeggen heeft over Luka Modric:

De Jong over ontmoeting met Modric: 'Een legende, nu al'

Andersom is de bewondering even hoog. "Voor mij is Frenkie absoluut de beste Nederlandse speler", zegt Modric. "Het spel begint bij hem. Het is altijd een genot om tegen hem te spelen. Hij is jong, heeft talent en is een goede jongen. Een topspeler, een van de spelers waar ik graag naar kijk. Hij heeft iets speciaals."

Nummer veertien

Op topscorerslijstjes kom je ze niet tegen. Modric en De Jong scoren nauwelijks. Met vier goals in La Liga is de Kroaat op zijn oude dag - hij is 37 jaar - zelfs productiever dan De Jong met zijn twee doelpunten. De totale invloed op een elftal, op het tempo van het team, het ritme, dat is waar beiden in uitblinken en dat is lastiger in cijfers uit te drukken.

Luka Modric en Frenkie de Jong in 2021

Zoals Cruijff ook het spel van een heel team bepaalde. De Cruijff van de Balkan wordt Modric niet voor niets genoemd. Kijk en vergelijk. Een vleugje Cruijff zeker. Het is een vergelijking die inmiddels bijna vaker is gemaakt dan de keren dat Modric de bal als kind tegen die hotelmuur trapte.

De Jong kan erover meepraten. Paginagroot stond hij in 2018 in De Telegraaf, in een fotosymbiose met de Maestro. "Ik denk dat je niemand met Cruijff kan vergelijken", reageerde De Jong toen. "Mij sowieso niet. Hij was heel anders dan de rest. Ik heb dat niveau niet en zal dat nooit halen. En dat is geen schande."

Modric trots op vergelijking met Cruijff

"Ik word vaak met hem vergeleken door mijn uiterlijk en misschien door mijn spel", zegt Modric. "Als ik dat soort vergelijkingen hoor, vind ik dat een hele eer. Dat maakt me erg trots. Hij is een van de grootste spelers uit de geschiedenis."

Kijk hieronder naar wat Luka Modric te zeggen heeft over Johan Cruijff en Frenkie de Jong:.

Modric: 'Trots op vergelijking met Cruijff, genot tegen Frenkie te spelen'

Toen Cruijff op 24 maart 2016 overleed, deed De Jong mee in het EK-kwalificatieduel van Oranje onder 19 tegen Oekraïne in Groesbeek. Hij kwam met rugnummer 14 als invaller in de ploeg voor Laros Duarte. Ver verwijderd nog van een glansrijke loopbaan in de top.

Modric stond toen aan de vooravond van zijn eerste optreden als aanvoerder van Kroatië tegen Hongarije in Boedapest. Vanuit het trainingskamp plaatste hij op social media een foto van zichzelf met een Oranje-shirt met nummer 14 en de tekst: "Een shirt als een dierbaar cadeau, een nummer als de naam van een legende. Een voetbalgenie. RIP JC."

Een shirt als Cruijff droeg op het WK van 1974. Modric had het van een fan gekregen na zijn debuut voor Kroatië als nummer 14 in een oefenwedstrijd tegen Argentinië op 1 maart 2006 in Basel (3-2 winst). Het is een shirt als De Jongs vader John, groot fan van Cruijff, doorgaans draagt bij wedstrijden van het Nederlands elftal.

Een prijs

Van nummer 14 werd Modric de nummer 10 van zijn land. En, zoals De Jong het al verwoordde: een levende legende. In navolging van onder anderen Cruijff in 1971, 1973 en 1974 kreeg Modric in 2018 de Ballon d'Or als beste voetballer van het jaar. De beste klassering van De Jong in deze verkiezing was de elfde plaats in 2019.

Een seizoen vol prijzen helpt vaak mee voor een hogere positie. Wat dat betreft scoorde De Jong dit seizoen goed, met de Spaanse titel op zak. En de Nations League als volgend doelwit. "We weten dat het geen EK of WK is, maar we willen een prijs pakken", aldus De Jong.

Voor Modric is de Nations League mogelijk zijn laatste kans op een prijs met Kroatië. Met zijn land werd hij in 2018 al tweede op het WK en in Qatar veroverde hij met de Kroaten een bronzen plak. Het wordt een mooi duel in De Kuip, De Jong tegen Modric, Nederland tegen Kroatië. Een beetje Clásico, een beetje Cruijff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl