NOS Voetbal

Brouwer verliest in drie sets bij debuut in Rosmalen, Hijikata naar tweede ronde

Samenvatting: Brouwer debuteert in Rosmalen met verliespartij

Gijs Brouwer heeft zijn debuut op het ATP-toernooi van Rosmalen niet weten op te luisteren met een overwinning. In de eerste ronde was de Australiër Rinky Hijikate te sterk: (6-7 (5), 6-3, 6-2).

De Nederlandse nummer 145 van de wereld mocht meedoen aan het toernooi omdat landgenoot Botic van de Zandschulp zich afmeldde met een voetblessure.

In de eerste set raceten beide spelers door hun opslaggames, al moest Brouwer wel een breakpoint wegwerken. Hij maakte in de tiebreak bij 5-4 twee punten op de opslag van de Australiër en pakte de set.

Ook in de tweede set wist de 27-jarige Brouwer geen breekkansen te creëren, Hijikata wel. De Australiër, de mondiale nummer 133, had wel vijf kansen nodig om de set binnen te slepen.

Brouwer wist hem in de derde set dan eindelijk te breken, maar leverde zijn eigen opslag drie keer in, vooral door slordig spel.

Rinky Hijikata in actie tegen Gijs Brouwer

Brouwer, die graag de top-100 wil bestormen, leed in Rosmalen zijn achtste nederlaag op rij. "Je reist en investeert veel, dus dan hoop je op een ander resultaat. Je moet gestaag door blijven gaan."

De Nederlander weet zelf niet goed hoe hij die sprongen op de ranglijst moet gaan maken. "Het is lastig. Ik moet constanter worden, maar dat roep ik ook al een jaar. Dit jaar is het ook weer wisselvallig. Ik heb er nog geen oplossing voor gevonden. Er wordt hard aan gewerkt."

Volgens Brouwer komt zijn trainer Michiel Schapers wel met nuttige tips. "Hij vindt dat ik sterker in mijn kop moet worden. Minder afhankelijk zijn van gedachtes in mijn hoofd."

Brouwer verliest in Rosmalen voor achtste keer op rij: 'Het is lastig'

Eerder op de dag won Milos Raonic van de als vijfde geplaatste Miomir Kecmanovic (6-3, 6-3).

De andere Nederlandse deelnemer, Tallon Griekspoor, komt dinsdag in actie. Hij speelt tegen de Zweed Mikael Ymer, die de komende periode geregeld zal worden bijgestaan door Robin Haase.

Tim van Rijthoven, de verrassende winnaar van vorig jaar, moet deze editie aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure.

Pattinama dinsdag in actie

Bij de vrouwen ging de als eerste geplaatste Veronika Koedermetova door naar de volgende ronde, omdat Alison Riske-Amritraj in de tweede set bij een 3-0 achterstand opgaf. Koedermetova was ook de sterkste in de eerste set (6-3).

Viktoria Azaranka, de nummer drie van de plaatsingslijst, won met 7-6, 6-3 van Natalija Stevanovic.

De enige Nederlandse deelneemster aan het vrouwentoernooi is Lesley Pattinama-Kerkhove. Zij speelt op dinsdag tegen Kimberly Birrell uit Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl