NOS Nieuws

Wekdienst 12/6: Langverwachte stikstofregelingen gepresenteerd • Zaak schietpartij zorgboerderij

Goedemorgen! Stikstofminister Van der Wal presenteert twee langverwachte stikstofregelingen en nabestaanden van de schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam komen aan het woord in de rechtbank van Rotterdam.

Eerst het weer: vandaag is het zonnig en wordt het opnieuw tropisch warm. Ook de komende dagen houdt het zonnige zomerweer aan. Omdat de wind naar het noordoosten draait, wordt het dan wel iets minder warm.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In de rechtbank van Rotterdam komen slachtoffers en nabestaanden aan het woord in de zaak over de dodelijke schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam. Daarbij kwamen vorig jaar mei een medewerkster en een cliënte om het leven en raakten twee anderen zwaargewond. De verdachte zou een paar dagen ervoor een schoenmaker hebben doodgeschoten in diens winkelpand in Vlissingen.

Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) presenteert twee langverwachte regelingen: één voor de 3000 grote stikstofuitstoters in de buurt van gevoelige natuurgebieden, de zogeheten piekbelasters, en een beëindigingsregeling voor boeren.

Wat heb je gemist?

Het aantal gebruiksklare kernwapens is in een jaar tijd toegenomen. Volgens het Stockholm International Peace Institute zijn er nu 9576 operationele kernkoppen, 86 meer dan vorig jaar. De toename kwam volgens het Zweedse onderzoeksinstituut met name door China, dat 60 kernkoppen aan zijn arsenaal zou hebben toegevoegd.

In totaal zijn er nu 12.512 kernkoppen op aarde, die in handen zijn van negen kernmachten. Rusland heeft de meeste (4489), gevolgd door de VS (3708). Daarna volgen op grote afstand onder meer China en Frankrijk.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Almere City FC wordt vanmiddag gehuldigd na de promotie na de eredivisie. De club won gisteren in de finale van de play-offs opnieuw van FC Emmen en speelt daardoor komend seizoen op het hoogste niveau. Daarmee heeft Flevoland voor het eerst in de geschiedenis een eredivisieclub.

Gisteravond werd er bij het stadion in Almere door spelers en supporters al een feestje gevierd:

Feest in Almere na promotie: 'Het lijkt wel nieuwjaar'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl