NOS NieuwsAangepast

IS-aanhanger van 16 in Eindhoven opgepakt voor plannen aanslag

In Eindhoven is een 16-jarige jongen opgepakt omdat hij contact zou hebben gehad met IS-aanhangers, meldt het Eindhovens Dagblad.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt de berichtgeving van de krant. De jongen werd begin mei thuis gearresteerd en hij zit nog altijd vast. Dinsdag werd ook een man van 19 uit Deventer aangehouden op verdenking van het plannen van een aanslag. De twee hadden volgens de woordvoerder contact met elkaar en komen voor in hetzelfde onderzoek.

De jonge Eindhovenaar M. zou via Telegram contact hebben met de man uit Deventer en een verdachte uit België hebben gesproken over het plannen van aanslagen in België.

Een woordvoerder van het OM stelt tegenover de krant dat het "serieuze gesprekken" waren, maar dat M. nog geen fysiek contact had gehad of spullen had aangeschaft. "We verdenken hem van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf", aldus de woordvoerder.

Tsjetsjeense IS-aanhangers

Dezelfde dag dat de jongen uit Eindhoven werd opgepakt door de Nederlandse politie vond er in België een grote actie plaats waarbij in verschillende delen in Vlaanderen zeven verdachten werden opgepakt. Volgens de Belgische justitie was de groep, waarvan de leden merendeels een Tsjetsjeense achtergrond hebben, in korte tijd geradicaliseerd. Met een van die Belgen zou M. contact hebben gehad.

Volgens het OM loopt het onderzoek naar de tiener uit Eindhoven nog en wordt de 19-jarige uit Deventer vrijdag voorgeleid. Op 17 mei besloot de rechter dat M. nog zeker dertig dagen in zijn cel moet blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl